İSTANBUL (İHA) - Çocukluk döneminde ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen göz tembelliğinin kalıcı görme bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen uzmanlar, aileleri uyarıyor.
Çocuklarda sık görülen göz tembelliğinin tedavi edilmediği zaman kalıcı görme bozukluğuna dönüşebileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Umut Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, "Hiç bir görme sorunu olmasa bile her aile, 'acaba çocuğumun iki gözü de görüyor mu?' sorusunu kendine sormalıdır" dedi. Dr. Umut Akbaş, "Göz tembelliği, çocukluk döneminde göz tarafından beyine net görüntü uyarısının yollanamaması ve beyinde görme ile ilgili bölümlerin sağlıklı gelişememesi ile sonuçlanan bir sorun" diye konuştu.
Tembelliğin tek bir gözde olabildiği gibi her iki gözde de ortaya çıkabildiğini belirten Dr. Umut Akbaş, çocukluk döneminde ortaya çıkan göz tembelliği gibi sorunların uygun şekilde tedavi edilmemesi sonucu kalıcı görme bozukluklarına neden olabileceğini söyledi."Göz tembelliği yapan sebeplerin başında şaşılık gelmekte, bunu hipermetropik, astigmatik ve miyopik kırma kusurları izlemekte" diyen Dr. Akbaş, "Daha ender olarak görüntünün göz arkasındaki sinir tabakasına ulaşmasını engelleyen kapak düşüklüğü, saydam tabaka bulanıklığı ve katarakt gibi sorunlar da gözde tembelliğe neden olabilir. Hipermetropi yüksek miyopi ve astigmatizma gibi kırma kusurları da bazen bir gözde yüksek değerlerde olabilmekte ve aileler tarafından en geç fark edilen hasta grubunu buçocuklar oluşturmakta" açıklamasında bulundu.
Göz tembelliğinin, ancak 9 yaşına kadar tedavi edilebildiğini dile getiren Dr. Akbaş, hastalığın tedavisinde, sağlam gözün kapatılmasının en etkili yöntem olduğunu, bazı durumlarda da sağlam gözün görmesinin ilaç kullanımı ile azaltılmasının da etkili olduğunu bildirdi.Erken tanı için tüm dünyada tarama, aileleri bilinçlendirme programları üzerinde çalışıldığını vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Umut Akbaş, "Yakın akrabalarında şaşılık ve göz tembelliği sorunu olan aileler, benzer bir sorun olup olmadığının anlaşılabilmesi için mutlaka erken yaşta çocuklarını uzman bir göz hekimine muayene ettirmeliler. Çocuk 3 yaşına kadar göz muayenesi olmalı, ilk muayene 1 yaşında yapılmalı. Göz muayenesinin yapılabilmesi için bir alt yaş sınırı yok, her yaşta muayene yapmak mümkün" ifadelerini kullandı.