Gözaltı sayısı 9' yükseldi

ANKARA - Danıştaya ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırı olaylarıyla ilgili olarak gözaltına alınan 9 kişinin sorgulaması sürüyor. Saldırılarla ilgili kimliği tespit edilen 3 kişinin da arandığı bildirildi.

Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde gözaltına tutulanların sayısı İstanbul'dan getirilen kişilerle 9'a yükseldi. Avukat Alparslan Arslan, Osman Y, İsmail S, Mehmet A, Nusret A, Sinan B, Saim Ö, Tekin I. ve adı açıklanmayan bir kişi ile birlikte 9 kişinin sorgulamalarına Ankara Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Hamza Keleş, Savcı Şemsettin Özcan ve Salim Demirci tarafından aralıksız devam ediliyor. İfadelerin her anı Terörle Mücadele Şubesi'nin "aynalı oda" olarak bilinen sorgu odasında video ve bant kaydına alınıyor.

Reklam
Reklam

Sorgulaması süren avukat Alparslan Arslan'ın, Danıştay 2. Daire Başkanı ve üyelerinin bir gazetede yayımlanan fotoğraflarını keserek cebine koyduğunu söylediği, gazete kupürüne her bakışında Danıştay mensuplarına kızdığını, bu kızgınlık neticesinde eylemi yapmayı planladığını anlattığı ifade edildi. Osman Y'nin ise dün gece savcılara ifadesini değiştirerek, her şeyi itiraf edeceğini söylediği öğrenildi.

Osman Y, Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanması olayında avukat Arslan'ın saldırı için kendini ve İsmail S'yi görevlendirdiğini, her ikisinin de eğitimsiz olması sebebiyle bombaların patlamadığını anlattı. Osman Y, ifadesinde Arslan'ın, "Kardeşim bir işe başlarken besmele çekin. Besmele çekmezseniz böyle olur" dediğini anlattı. Osman Y, Arslan'ın gazeteye üçüncü bombayı kendisinin, "besmele ve tekbir" eşliğinde attığını söyledi.

Osman Y, avukat Arslan ile 15 Mayıs Pazartesi günü akşam saatlerinde İstanbul'da buluşarak, gece geç saatlerde başkente geldiklerini söyledi. Ankara'da İsmail S. ve adı gizli tutulan, halen yakalanamayan bir kişinin daha kendilerine katıldığını anlatan Osman Y. geceyi Ulus'ta "mütevazı" bir otelde konaklayarak geçirdiklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

Osman Y, saldırının gerçekleştiği gün Arslan ve diğer 2 kişiyle Danıştayın arkasındaki Necatibey Caddesi'ne avukat Arslan'ın aracını park ettiklerini, önce içeriye birlikte girip eylemi gerçekleştirmeyi planladıklarını, ancak güvenliği geçememe kaygısıyla bundan vazgeçtiklerini kaydetti. Silahlı saldırının ardından ambulans ve polis araçlarının Danıştaya gelmesi üzerine paniklediklerini ve korkarak olay yerinden kaçtıklarını anlatan Osman Y. kendisinin otobüsle Nevşehir'deki ablasının yanına, diğer 2 kişinin de İstanbul'a hareket ettiğini söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi'nde ve Danıştay olayında ele geçirilen bomba, 2 glock marka ve bir 14'lü silahı temin ettiği öne sürülen "Mardinli Ö" ile Danıştaya saldırı olayında yer alan ve adı gizli tutulan kişinin başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta arandığı bildirildi.

Bu arada saldırının "kilit ismi" olduğu iddia edilen ve 12 Eylül 1980 harekatından sonra TSK'dan ihraç edilen kişinin fotoğrafının temin edildiği ve bulunması muhtemel illerin güvenlik birimlerine gönderildiği öğrenildi.

Reklam
Reklam

Danıştay mensuplarına yönelik saldırının ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne sürekli gelip giden Milli İstihbarat Teşkilatı uzmanlarının da elde edilen bilgileri polisle paylaştıkları bildirildi.