"Gözaltıların boyutu umutları baltalayabilir"

The Economist dergisi, “Balyoz” soruşturmasına ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

LONDRA(ANKA) – “Balyoz” soruşturmasına ilişkin gelişmeleri, yabancı basına yansıtmayı sürdürüyor. The Economist dergisi de, “Yalanlar ve Fısıltılar” başlıklı haber analizinde son gözaltı ve tutuklamaların ordu ile hükümet arasındaki mücadeleyi “kızıştırdığı”nı öne sürerken “Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir uzlaşıya varma eğilimini gösteriyor. Ancak son göz altıların boyutu, bu yöndeki umutları baltalayabilir” görüşünü ile getirdi. Dergi, “Sayın Erdoğan’a gelince, muhtemelen son gelişmelerden memnun değil” görüşünü de dile getirdi.

Reklam
Reklam

The Economist dergisi, “Türkiye’nin darbe komplocuları. Yalanlar ve Fısıltılar” başlıklı haber analizinde Türkiye’de son gerçekleştirilen göz altıların ordu ile hükümet arasındaki mücadeleyi kızıştırdığı görüşünü öne sürdü. Dergi şu yorumu yaptı:

“Türkiye’nin müdahaleci generaller on yıllarca korku ve saygı uyandırmıştı. Bu günlerde ise çok sayıda emekli ve muvazzaf subaylar, 2002 yılından beri ülkeyi yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümetini devirmeye yönelik komplo iddiaları ile gözaltına alınıp hapse atılırken acıma - aşağılama bile - hissiyatını yaratıyor.”

“YENİ BİR DARBE OLASILIĞI SIFIRA YAKIN”

İngiliz dergisi, “Balyoz” soruşturmasına ilişkin gelişmeler konusunda da bilgi verdikten sonra “Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir uzlaşıya varmaya eğilimini gösteriyor. Ancak son göz altıların boyutu, bu yöndeki umutları baltalayabilir. Göz altılardan sonra ikili, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile acil görüşmelerde bulundu” diye yazdı. Dergi şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Sayın Erdoğan’a gelince, muhtemelen son gelişmelerden memnun değil. Bazıları da, Sayın Erdoğan’ın uzlaşma isteğinden hayal kırıklığına uğramış olan, güçlü İslami tarikatlarla bağları bulunan aşırı hevesli savcılar ve bulunan güvenlik yetkililerinden söz ediyorlar.

Halbuki, yeni bir darbe olasılığı, sıfıra yakın. Türkiye, generallerin iktidara el koyduğu 1980 yılına göre çok daha karmaşıktır. Daha soğukkanlı kafalar ki General Başbuğ onlardan biridir, popüler bir hükümeti devirmek, ordunun halk arasındaki itibarını yok edebileceğini bilirler.”

AK Parti ile laik elit arasındaki mücadelenin yargıya kaymakta olmasının bunun bir izahı olabileceğini de belirten dergi, Erzincan Başsavcı İlhan Cihanher’in tutuklanmasının ardından HSYK’nun Erzurum özel yetkili savcısının yetkilerini geri alması üzerine AK Parti’den “yargı darbesi” tepkilerinin geldiğine dikkat çekti.

The Economist, Erdoğan’ın HSYK’nın yetkilerini azaltmaya yönelik reformlardan söz ettiğini ancak Anayasa Mahkemesi’nin bunları iptal etmeye hazır olduğunu savunduğu analizinde “1980 askeri darbesi ardından empoze edilen anayasanın yerine yeni bir anayasa yapılması tezi giderek güçleniyor” diye yazdı. (ANKA)

Reklam
Reklam