Gözaltına alınan milletvekilleri kimler?

Gözaltına alınan milletvekilleri kimler? İfade vermedikleri için gözaltına alınan milletvekilleri merak ediliyor. Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 11 milletvekili gözaltında.

Gözaltına alınan milletvekilleri kimler merak ediliyor. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 11 milletvekili hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Bu kapsamda hakkında karar çıkartılan 11 milletvekili gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulunan iki vekil ise yurt dışında.

GÖZALTINA ALINAN MİLLETVEKİLLERİ KİMLER?

Gözaltına alınan milletvekilleri kimler merak konusu. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Diyarbakır Milletvekili Zira Pir, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan gözaltına alındı. Diğer yandan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ise yurt dışında bulunuyor.

Reklam
Reklam

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş

Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, örgüt adına suç işlemek, Türkiye Cumhuriyeti'ni alenen aşağılamak, terör örgütü propagandası yapmak, Türk milletini, Cumhuriyet'i ve TBMM'yi alenen aşağılamak, Cumhurbaşkanı'na hakaret, devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, terör örgütü PKK propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a muhalefet, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, hakaret, suç işlemeye alenen tahrik, kanunlara uymamaya tahrik, kamu görevlisinin aleyhine iftira, suç işlemeye tahrik ve suç işlemeye azmettirme, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ

Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü propagandası yapmak, suç işlemeye alenen tahrik, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama, devletin birliğin ve ülke bütünlüğünü bozma, suçu ve suçluyu övmek.

Reklam
Reklam

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü

Halkı askerlikten soğutma, terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, askeri yasak bölgelere girmek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik

Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suç ve suçluyu övmek, askeri yasak bölgelere girmek.

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak

Terör örgütü propagandası yapmak.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan

Terör örgütü propagandası yapmak.

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken

Suçu ve suçluyu övmek, terör örgütü propagandası, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamak.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıya örgüt kurmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir

Terör örgütü propagandası, silahlı terör örgütüne üye olmak, suç işlemeye tahrik etmek.

Reklam
Reklam

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım

Terör örgütü propagandası, suçu ve suçluyu övmek.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan

Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek.

MİLLETVEKİLLERİ HANGİ İLLERE GÖTÜRÜLECEK?

Gözaltına alınan milletvekillerinin hangi illere götürülecekleri belli oldu. Buna göre, HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yakalama kararı verildi.

Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü ve Leyla Birlik için Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak ve Abdullah Zeydan hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken için ise Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma yürütülüyor.

Bu kapsamda gözaltına alınan söz konusu milletvekilleri, soruşturmaları yürüten illerdeki cumhuriyet başsavcılıklarına götürülecek.

Reklam
Reklam

Öte yandan, yurt dışında bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'la ilgili soruşturmayı Şırnak, Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkındaki soruşturmayı da Van Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor.

Henüz gözaltına alınmayan ve yakalama işlemlerine ilişkin süreçleri devam eden Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer hakkında Diyarbakır, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan hakkında ise Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama kararı verildi.