Gözde lazer tedavisiyle ilgili her şey!

5-10 dakikalık bir lazer operasyonuyla gözlük ve lenslerden ömür boyu kurtulmak mümkün. Üstelik lazerle 12 derece miyoplar,7 dereceye kadar astigmat ve 6 dereceye kadar hipermetroplar sıfırlanabiliyor. Bu konudaki sorularımızı Group Florence Nightingale Hastaneleri Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu’na yönelttik:


Excimer lazer ile miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz kurları düzeltilebildiği gibi kornea dediğimiz gözün en dışındaki saydam tabakanın üzerindeki bazı lekeler ve izler de yok edilebilmektedir.

Reklam
Reklam

Evet. Çok çeşitli lazer tipleri vardır. Lazerin dalga boyu ve frekansına göre değişik tipde lazerler halen kullanımdadır. Bunların en çok kullanılanları: Excimer lazer göz kusurlarını düzeltmek için, Argon lazer şekere hastalığına bağlı göz kanamalarını engellemek, YAG lazer ise katarakt cerrahisi sonrasında merceğin yerleştirildiği zardaki koyulaşmayı açmak ve bazı glokom tiplerinde kullanılır. Son yıllarda lasik cerrahisinde korneadan kapak kaldırmak için de femtosecond lazerler başarı ile uygulanmaktadır.


Gözünde kırılma kusuru belli bir dereceye kadar olan ve bu bozukluğun ilerlemesi durmuş, kornea kalınlığı laser olmaya elverişli, gözünde iltihabi veya kornea şekil bozukluğu(keratokonus vs.) gibi hastalıklarla sistemik olarak diabet, bağ dokusu ve romatizmal hastalığı olmayan, kuru göz hikâyesi bulunmayan kişiler lazerle göz ameliyatı için uygun hastalardır.


Evet.Son yıllarda kişiye özel lazer yazılımları halk arasında kartal görüş şeklinde bilinen wavefront kılavuzlu teknikle yapılabilmektedir.Bu teknikte kişinin gözünün kırılma ve sapma haritası tespit edilip buna göre bir kalıp oluşturulup o bozukluğu düzeltici lazer yapılamaktadır .Bu sayede kişinin gözündeki en küçük bozukluklar bile giderilip kişiyi olabilecek en maksimum görmeye ulaştırmak hedeflenmektedir

Reklam
Reklam

Bu yöntemde kornea dediğimizin gözün en dış saydam tabakasından bir mikro bıçak yardımıyla bir kapak kaldırılmakta, önceden hesap edilmiş ve haritası çıkarılmış göz bozukluğu, bilgisayar yazılımları sayesinde, kapağın altında kalan kornea dokusuna excimer lazer atışlarıyla yeniden şekil verilerek düzeltilmektedir. Daha sonra bu kapak kapatılıp tekrar eski haline döndürülmektedir.


Yaklaşık 5-10 dakika arasıdır


Genel olarak -12 dereceye kadar miyop, + 6 dereceye kadar hipermetrop, 7 dereceye kadar astigmat bu yöntemle düzeltilebilir.


Diabetik hastaların yara iyileşme ve bağışıklık sistemlerindeki bozukluk nedeniyle lazer olmaları önerilmez.


Gelişen lazer cerrahisi ile artık hasta operasyon sonrası 1-2 gün içinde iş ve sosyal yaşantısına geri dönebilmektedir. Hasta 1-2 hafta gözüne su kaçırmamalı, çarpmalardan darbelerden gözünü sakınmalıdır. Lazer sonrası gözlüğü bırakan hastanın iş yapma kapasitesi, konforu artar ve hareket kolaylığı kazanır. Sosyal olarakta gözlükten kurtulan hastaların özgüvenleri artarken kendiyle daha barışık bireyler olmaktadırlar.

Reklam
Reklam

Lazer sonrası en çok gözlerine darbe almamaya, gözlerini ovuşturmamaya, belli bir süre su değdirmemeye ve ilaçlarını düzenli kullanmaya dikkat edilmelidir.


Hayır. Eskiden var olan göz tembelliği lazerle düzelmez. Hasta gözlüğü ya da lensi ile ne kadar görüyorsa operasyondan sonrada ancak o kadar görür. Fakat bazı durumlarda hastalar lazer sonrası gözlükle gördüklerinden biraz daha fazla gördüklerini ifade etmektedir.


Evet. Kornea kalınlığı elverirse ikinci veya üçüncü kez bile lazer cerrahisi uygulanabilir.


Genelde göz gelişiminin tamamlandığı ve göz numaralarının ilerlemesinin durduğu 20 yaşından önce uygulanmaz. Bazı özel durumlarda bu yaştan öncede lazer tedavisi uygulanabilir.


Bu sorunlar lazerle birlikte oluşursa bunu oluşturan sebeplere yönelik tedavi yapılmalıdır.


Gebeler, kuru göz ve kornea şekil bozukluğu ile korneası ince olanlar, aktif iltihabi göz hastalığı geçirenler, diabet, romatizmal bağ dokusu hastalıkları gibi iyileşme ve bağışıklık sistemi hastalığı olanların lazer olmaları uygun değildir. Daha önce bahsedilen göz numaralarının üstünde göz bozukluğu olanlar lazer olsa da numaraları istenilen değerlere düşmez.

Reklam
Reklam

Son yıllarda kornea tabakasındaki kapak kaldırma işleminde mikro bıçaklar yerine yine femtosaniye lazerleri ile çok daha düzgün kesiler yapılabilmektedir. Ayrıca yeni bilgisayar yazılımları ve gelişen wavefront kişiye özel lazer sistemleri ile göz kusurları daha mükemmele yakın düzeltilebilmektedir