Gözde 'Sarı nokta' hastalığına dikkat

Gözde Sarı nokta hastalığına yönelik Florence Nightingale Hastanesi’nde “ Sarı Nokta Merkezi” kuruldu.

Florence Nightingale Sarı Nokta Merkezi’nde hastalığın teşhis ve tedavisinde önemli rol oynayan
“ OCT cihazı” ile hastalar takip ve tedavi ediliyorlar.

Bu cihazın gelişi ile birlikte sarı nokta hastalığının tedavisinde uygulanan enjeksiyonun başarılı olup olmadığının ve tedavinin sürecinin belirlenebildiği bildirildi.

Halk arasında “Sarı Nokta” denen,tıbbi adı” Makula Dejeneresansı”olan hastalık,özellikle 50 yaşından sonra görülüyor.

Florence Nightingale Hastaneleri Göz Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu ,nedenleri hala bilinmeyen Sarı Nokta hastalığında,yaklaşık 3 yıldır uygulanan enjeksiyon tedavisinin olumlu sonuçlar verdiğini söyledi..

Reklam
Reklam

Gözün arka kısmına enjekte edilen bir ilaçla hastalığı yapan hücreleri” etkisiz” hale getiren bu yöntemin başarı oranları % 80’lere varıyor.
Enjeksiyon tedavisinden sonra otomobil kullanan,tekrar kitap okuyabilen,televizyon seyredebilen hastalar var.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu “güneşin,ultraviyole ışınlarının bu hastalığı tetiklediğini biliyoruz. Yüksek kolesterol,yüksek tansiyonu olan ve sigara içen kişilerde bu hastalığa daha fazla rastlalıyoruz ” dedi.. Ancak antioksidan ve çinko içeren vitaminlerin hastalığın seyrini yavaşlattığının bilimsel olarak kanıtlandığını sözlerine ekledi..

Tedavisi son derece zor olan Sarı Nokta Hastalığı Türkiye’de 1 milyon kişiyi etkiliyor…

60 yaş üzeri dünyada körlük sebepleri arasında ilk sıralarda yer alan bu hastalığın tedavisinde 2000 yılında “Fotodinamik Laser” le yüzde 30 başarı sağlandığı belirtildi.
2006 yılında ise bugün Florence Nightingale Hastanesi’n de uygulanan enjeksiyon ( göziçi ilaç kullanımı) tedavisinin daha avantajlı olduğu ortaya çıktı. Göz içi ilaç kullanımı büyük bir hasta grubuna uygulanıyor.

Reklam
Reklam

Florence Nightingale Hastaneleri Göz Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu başarı oranının enjeksiyon ile yüzde 80- 90 düzeyinde olduğu ifade etti.

İğne gözün içine yapılıyor,hastaya bir kısıtlama vermiyor ve sonuçlar birinci haftadan itibaren alınıyor. Tedavinin ardından yalnızca hastalığın düzelmesi değil iyileşmesi sağlanıyor.