Göze göz dişe diş

Emine'nin hayatı, yüz vermediği arkadaşının kezzap saldırısıyla karardı. İki gözü de kör oldu. Onu hayata bağlayan şey, kısasa kısas hakkı. Yargının belirleyeceği bir gün, hapishanede saldırganın gözüne asit damlatarak intikamını alacak.

Hayat dolu bir genç kızdı İranlı Emine Bahrami. Elektronik okumuştu. İyi bir işi vardı, babasından bile fazla kazanıyordu. Ayda 200 euro Tahran'da iyi bir paraydı. Hayatının erkeğiyle mutlu bir yuva kurmak gibi hayalleri vardı. Ama bu asla peşini bırakmayan Macit değildi.

Reklam
Reklam

Macit Muvahedi ile okuldan tanıştılar. Laf anlamaz bir gençti Macit. Emine çok kere vazgeçirmeye çalışmış, ama olmamıştı. Sonra o meşhum gün gelip çattı. Macit elinde bir poşetle Emine'nin işyerine geldi. Son kez konuşmaktı amacı. Yine 'hayır' cevabını alınca deliye döndü, poşeti kıza savurdu. Der Spiegel Dergisi'ne konuşan Emine, "Kızgın elektrikli ocağa su dökmüş gibi, damlalar yüzümde dans etti" diyor. Asit, çadorunu yakmış, kızgın damlalar, sadece yüzünü değil, karnından dizine kadar olan bölümü dağlamıştı.

Kezzap yemek borusunu yaktı

Bu yetmezmiş gibi, biri yardım etmek isterken yüzüne su dökünce, kezzap, ağzından yemek borusuna inmişti. İran'da geçirdiği 4 ameliyatın ardından Emine, 4 yıldır ameliyatlar geçirdiği İspanya'da. Yüzü de, hikayesi de bildik artık. İran, yardımı kestiği için tedavi giderlerini karşılamak için röportaj veriyor, hikayesini anlatıyor.

Geçen yılın Kasım ayında Emine'nin İran'daki mahkemesi sonuçlandı. Şeriat iki seçenek sundu. "Kısasa kısas" ya da 40 bin Euro kan parası. Genç kadın ilkini seçti. "Hayatım mahvoldu. İntikam peşinde değilim. İranlı erkeklere bir ders vermek istiyorum. Bir kadın daha kezzap saldırısına uğrarsa kendimi affedemem" diyor Emine.

Reklam
Reklam

Emine infazın hayaliyle yaşıyor

Şimdi karanlık dünyasında tek bir görüntü var; "Bir taksi onu, kent çıkışındaki hapishaneye götürüyor. Macit'i bir yatağa bağlıyorlar. Emine, parmaklarını hafifçe asitten erimiş yüzünde gezdiriyor. Sonra pipeti tutuyor. Anestezinin etkisinde Macit uyuyor. Emine, damlayı saldırganın retinasına akıtıyor. Macit belki kıvranıyor, belki de tekme atıyor. Ama Emine görmüyor." Yazmakta olduğu kitap, girişine eklenen bu sözlerle son buluyor.

Taraflar ne diyor

Macit: Kan parasını yükseltmek istiyor

Sekiz kişinin kaldığı bir koğuşta infaz gününü bekleyen genç adam, saldırıyı kızı korkutmak için yaptığını söylüyor. Emine'ye gelince, "Kan parasını yükseltmek istiyor" diyor, "Bu nedenle kısasa kısas seçeneğini tercih etti."

Emine'nin annesi:

Saldırıdan sonra kızını hastane hastane gezdiren anne Şahin Bahrami, "Asit, yüzünü yiyordu" diye anlatıyor. Şimdi 50 yaşındaki kadın, her bindiği takside kızının hikayesini aktarıyor.