Göze lazer teknikleri eskiyor

Göz kusurlarının tedavisinde, ağrısız, kısa sürede gözlük ve lensten kurtulmanın yolu olan lazer teknolojisi her geçen gün gelişiyor. Öyle ki 16 yıl önce tanıştığımız lazer cerrahisi sayesinde dünyada milyonlarca insan gözlüklerinden kurtuldu.

Ancak tıp dünyasında yerini alan kolay ve bir o kadar da ciddi bir operasyon olan lazer cerrahisi ilgili hastalardan gelen sorular yıllardır hiç değişmedi. Ameliyat nasıl yapılır, tedavi kalıcı mıdır gibi konular hala insanları düşündüren sorular arasında…

50 binden fazla göze lazer ameliyatı uygulayan Acıbadem Göz Hastanesi Medikal Direktörü Doç. Dr. Bozkurt Şener göze lazer operasyonu ile ilgili en sık karşılaştıkları soruların operasyonun süresi, uygulama şekli ve kalıcı olup olmadığı gibi konular olduğunu belirtti. Şener, ileri teknoloji ile ameliyat olunmasına rağmen yine de tıp bilimi olarak gözün iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı;

Reklam
Reklam

Lazer ameliyatı nasıl yapılır? Operasyon öncesi lokal veya genel anestezi verilmez, gözler iğne ile değil damla ile uyuşturulur. İki göz için operasyon süre uygulanan yönteme göre 5 ile 10 dakika arasında değişir. Operasyon boyunca hasta ağrı, acı duymaz ancak gözüne dokunulduğunu hisseder. Operasyon sonrası hasta taburcu edilir. Hastanede yatması gerekmez.

Kimler lazer tedavisi olabilir?
18 yaşından tercihen 21 yaşından büyük, gözlerinde miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusuru olan ancak yapılacak muayene ve tetkikler sonucu doktorun uygun gördüğü kişiler bu tedaviyi olabilir.

Kimlere lazer uygulanmıyor?
Lazer tekniği uygulanması düşünülen kişinin korneası inceyse, gözyaşı aşırı kuruysa, gözün arka tarafında diyabete ya da başka bir nedene ait kontrol edilemez bir retina problemi varsa, kontrol edilemeyen bir romatizmal hastalık, diyabet gibi bir takım hormonal hastalıklar söz konusuysa ya da hasta hamilelik döneminde ise lazer tekniği uygulanmaz.

Reklam
Reklam

Operasyon sonrası neler yapılabilir?
24 saat sonra işinizin başına dönebilir, kontrol sonrası herhangi bir komplikasyon yoksa duş alabilirsiniz. Ertesi gün yapılacak kontrolden sonra araba kullanabilir, makyaj yapabilirsiniz. 1 hafta sonra yüzebilir ve 3 hafta sonra da dalabilirsiniz.

Lazer de başarı şansı nedir?

Gözlüğü ve kontakt lensi atma olarak adlandırılan lazer ameliyatlarında sınırlar değişiyor. Teorik olarak sınırlar 13–14 dereceye kadar miyoplar. 6–7–8 dereceye kadar da hipermetrop ve astigmatlar. Ama pratikte böyle uygulamıyoruz. 8–9 derecenin üzerinde miyoplara, 5–6 derecenin üzerindeki hipermetroplara pek lazer tavsiye etmiyorum.

Geri dönüşüm var mı? Birkaç yıl sonra göz eski numarasına döner mi? Eski dereceye gelmez ama ilk 3 ayın sonunda 1 yıla kadar olan süre içinde numaranın yüzde 10'u ile yüzde 30'u geri kazanılabilir tekrar. Bunun tabi ki sebepleri arasında yüksek numarayı yapmak, uygun olmayan göze yapmak gibi etkenler var. Ama çok doğru seçilmiş bir gözde beklenilenin dışında bir geri geliş çok nadir rastlanan bir durumdur.

Reklam
Reklam

Operasyon ne kadar sürüyor ve ameliyat sonrası ağrı oluyor mu?
Hastanın odaya girip çıkması 9–10 dakika kadar sürüyor. Ameliyat sonrası 2–3 saat süren hafif batma ve sulanma şikâyeti olabilir. Hasta gözünü 2–3 saat kapatıp istirahat ederse bu sürenin sonunda artık rahatsızlık duymaz.