Gözler ABD ve FED'de

Piyasalarda dalgalı seyir sürüyor. ABD'deki olumlu kapanışların etkisiyle haftaya alıcılı başlayan piyasalarda Salı günü beklenmedik gelişmeler satış baskısına neden oldu. Bunun nedenlerini HSBC'nin 35 milyar USD'lik iki mortgage fonunu bilanço içine alacağını açıklamasının bankaların krizden aldığı darbe konusunda endişeleri artırmış olması, Goldman Sachs'ın başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkılması gerektiği yönünde raporunun satışları hızlandırması, ABD'de tüketici güven endeksinin son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmesi, Citigroup'un %4,9'luk hissesinin Abu Dhabi Yatırım İdaresi'nin almasının doları güçlendirmesi, Brezilya hükümetinin petrol fonu oluşturmak için dolar toplayacağı yönünde spekülasyonun realde %5'lik kayba neden olması şeklinde sıralayabiliriz. Tüm bu gelişmelerin yurtdışında yoğun satış baskısına neden olması, içeriye de yansıdı ve bileşik faizler bu gelişmelerin ışığında %17'lere dayanırken, dolar 1,22'yi aştı, endeks ise 50,950 puan seviyesine doğru geri çekilme yaşadı.

Reklam
Reklam

Bu olumsuz haber akışlarının etkisiyle iyice gerilen piyasalarda olumlu haber akışları gözlenmeye başlandı ve Çarşamba günü gözler FED Başkanlarından Kohn'un açıklamalarına çevrildi. Kohn piyasa beklentilerini boşa çıkarmadı ve faiz indirimi konusunda net açıklama yapmamasına karşın FED'in faiz indirimlerinde esnek olacağını belirtmesi piyasalarda bozulan olumlu görünümün yeniden düzelmesine yetti. Ve 11 aralık'taki FED toplantısı için indirim ihtimalini satın almaya başlayan piyasalarda bu beklentinin 50 baz puanda olabileceği fiyatlara dahil edilmeye başlandı. Buna ABD finansal sektöründeki şirketlere olan ilginin de eklenmesiyle, ki önce Citigoup, ardından Fredie Mac ve en son da Fortis'teki hisse alımları dikkatle izleniyor, bankalar liderliğinde yükselişe geçen dış piyasalardaki günlük rekor kapanışların etkisi içeride de bozulan havayı düzeltmeye yaradı. Bileşik faizler yeniden %16,50'ye yönelim kaydederken, borsa 53,500 seviyesini aştı, dolarda ise 1,18 seviyesine geri çekilim görüldü.

Reklam
Reklam

Bundan sonraki süreç ne olacak sorusuna gelince, 11 aralık tarihine kadarki geçecek sürede ABD data trafiği, global merkez bankalarının faiz toplantılar, FED Başkanlarının konuşmaları dışarıda izlenmeye devam edilecek. İçeride ise ana gündem maddesi Kasım ayı enflasyon verisi olacak, Kuzey Irak konusundaki gelişmeler de gözardı edilmeden izlenmeye devam edilecek. Bugün için ABD 3.çeyrek büyüme verisi ile yeni ev satışları verisi önemle izlenecek gündem maddesi olarak karşımıza çıkıyor. İlgili gündem maddeleri ışığında diyebiliriz ki olumsuz bir gelişme yaşanmaması durumunda ve FED'in toplantı günü beklenen indirimi gerçekleştirmesi halinde yılsonu mini ralli hareketini görebiliriz. Tersi bir gelişme de ise yani FED'in faizleri sabit tutma şeklinde bir açıklamasında ise piyasaların beklemeyebileceği bir karar olacağından satışların keskin olacağı unutulmamalı. Ancak şimdiden bir tahmin yapmak güç. Bu nedenle yatırımcılarımıza gündem maddelerinin yakın takibini önermeye devam ediyoruz. Teknik olarak önemle izlenecek seviyeleri belirtmek gerekirse, endeks için 53,500 seviyesinde kuvvetli tutunum ve 53,700 direncinin kuvvetli kırılım kaydetmesi halinde 54,000 - 54,200 - 54,600 ilk önemli direnç seviyelerini, 52,600 - 52,000 - 51,600 ise ilk etapta test edilecek önemli destek seviyelerini oluşturmakta. Bileşik faizlerde %16,50 önemli direnç, %16,70 - %17 önemli destek noktalarını, dolarda ise 1,1750 önemli destek, 1,19 - 1,22 ise önemli direnç noktalarını oluşturmakta. Japonyeni dolar paritesinde ise 108 seviyesi önemini korumaya devam ediyor.

Reklam
Reklam