Gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi

Gül, Anayasa değişikliği paketini daha önce yaptığı açıklama doğrultusunda bekletmeden onaylarken, Çankaya Köşkü etabını da aşan paketi, önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesi süreci bekliyor.

Başvuru için gerekli olan 110 imzayı bulan ve Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanması ile harekete geçecek olan CHP’nin başvurusunun ardından ise gözler Yüksek Mahkemesi’nin kararında olacak. Mahkeme ise ya iptal kararı verecek ya da referandumun kapısını aralayacak.

Anayasa değişikliği ile ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den gelen beklenen onay ve referandum kararının ardından gözler bu kez de CHP ve Anayasa Mahkemesi’nde olacak. Anayasa Mahkemesi ise anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden incelemeye yetkili. Yani "Teklifte 184 imza var mı, Genel Kurulda iki kez oylanmış mı, iki oylama arasında 48 saat süre geçmiş mi, 330 ve daha fazla oyla kabul edilmiş mi’ hususlarını inceliyor ve denetliyor. Ancak türbanla ilgili anayasa değişikliğinde olduğu gibi Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerinin ilk 3 maddeye aykırı olmasını teklif edilemeyecek bir maddenin teklif edilmesi ve şekil şartlarına uyulmadığı" yönünde yorumlayabiliyor ve iptal edebiliyor.

Reklam
Reklam

-BAŞVURUYLA İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER-

CHP’nin yapacağı iptal başvurusuna rağmen bazı hukukçular ise “kanunlaşma sürecinin halkoyuyla tamamlandığı” gerekçesiyle, referanduma sunulan anayasa değişikliğinin dava edilemeyeceği görüşünü savunuyor. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu referanduma sunulan anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımından 10 gün sonra dava açılabileceği görüşünü dile getirmişti.

-MAHKEME’NİN KARARI BELİRLEYİCİ OLACAK-

Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararın ardından paketin geleceği şekillenecek. Yüksek Mahkeme’nin iptal kararı vermemesi halinde referandum süreci başlayacak. Anayasa değişikliği teklifinin referandum sürecine ilişkin de iktidar ve muhalefet arasında görüş farklılığı bulunuyor. Anayasa değişikliğinden önce referandum süresini 120 günden 60 güne indiren teklif yasalaştırılırken muhalefet bunun önümüzdeki referandum için uygulanamayacağı görüşünü dile getiriyor. AKP ise çıkarılan yasanın ilk referandumda uygulanacağı görüşünde ısrarlı davranıyor. CHP, anayasa değişikliklerine ilişkin halkoylamasının seçim hukukuna bağlı olduğu ve Anayasa’ya göre seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını kaydediyor. AKP ise halkoylamasının seçim kanunu olmadığını, bu nedenle ilk referandumda 60 günlük sürenin esas alınacağını dile getiriyor. Referandumda ise paketin yüzde 50’nin üzerinde oyla kabul edilmesi gerekiyor. Hesaplar ise Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı çıkmaması durumunda Temmuz ayı sonlarında referandum sandığı kurulacağına ilişkin yapılıyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ali Em, gazetecilerin referanduma yönelik soruları üzerine “Bununla ilgili daha kanun çıkmadı. Çıkınca bir daha değerlendireceğim” açıklamasını yapmıştı.

ANKA