Gözler bugün 6'lı masa toplantısında! Meral Akşener'in 'adaylık' sözleri dikkat çekti CHP'li o isimlere yüklendi: İncitici bir dilleri var

6'lı masa uzun bir aradan sonra bugün yeniden toplanıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ev sahipliğindeki toplantıda 'cumhurbaşkanı adaylığı' konusunun konuşulup konuşulmayacağı merak konusu oldu. Kritik toplantı öncesi açıklamalarda bulunan İYİ Parti lideri Meral Akşener'in açıklamaları ise dikkat çekti. CHP'li bazı isimlere sert çıkan Akşener, "Kendilerini muhalif olarak tarif ediyorlar ama açıkçası, o dil, iktidarın ekmeğine yağ sürüyor. Burada iyi niyet görmüyorum" diye konuştu.

Seçimlere 9 aydan az bir süre kalırken, muhalefet cephesinde de çalışmalar hızlandı. Uzun bir aradan sonra 6'lı masa bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ev sahipliğine toplanacak. Kritik toplantıda cumhurbaşkanı adaylığı konusunun konuşulup konuşulmayacağı merak konusu olurken, özellikle CHP ve İYİ Parti'den yapılan gündem yaratan açıklamaların ardından 6 lider ilk kez bir araya gelecek. Liderler zirvesi öncesinde Cumhuriyet'e konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 6'lı masadaki liderler arasında herhangi bir sorun olmadığının altını çizerken, CHP'li bazı isimlere yüklendi.

Reklam
Reklam

"MİLLETİMİZLE PAYLAŞILABİLİR! 28 ŞUBAT’TAKİ SİSTEM BENZERİ..."

6’lı masaya hangi konu başlıkları gelecek? sorusuna yanıt veren İYİ Parti lideri Akşener, şu ifadeleri kullandı;

"Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritasına dair kendi partilerimizde çalışmalar yaptık. Sayın Babacan partisinin çalışmasını bizlere vermişti. Muhtemelen bugün CHP, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi ve bizim çalışmalarımız da masaya gelecek. Altı partinin geçiş çalışmalarında benzerlikler ve farklılıklar var. Zirveden bence bir ortaklaşma çıkacak. Muhtemel ki tüm bu çalışmaları ortak bir metne dönüştürmek için bir komisyon kurulması kararı çıkabilir. Komisyonun çalışması tamamlandıktan sonra, 28 Şubat’taki sistem tanıtımının bir benzeri milletimizle paylaşılabilir. Sürecin böyle ilerleyebileceğini öngörüyorum. Toplantılar aylık periyotlarla yapılıyordu. Sayın Kılıçdaroğlu’nun, 15-20 günde bir toplanılması yönünde bir önerisi oldu. Bu, çalışmalarımızı da hızlandırabilir. Olumlu buldum. Diğer sayın genel başkanlar da kabul ederse, daha hızlı ve daha somut sonuçları olan toplantılar yapabiliriz."

Reklam
Reklam

‘ÖZENSİZ, İNCİTİCİ DİL’

Son günlerin en çok tartışılan konusu haline gelen 'Cumhurbaşkanı adaylığı' ile ilgili tartışmalara da değinen İYİ Parti lideri "Şu ana kadar hiç konuşulmadı. Bugün itibarıyla da böyle bir şey beklemiyorum. Fakat CHP’nin, özellikle medyada destekçisi olan insanlar var. Hem onlar, hem de CHP yöneticileri, doğal olarak genel başkanlarını aday olarak görmek istiyor. Parti yöneticisi arkadaşlarımız bu konudaki görüşlerini daha mutedil bir dille, dikkatlice ifade ediyorlar. Ancak medyada öne çıkan ve kendilerini CHP’nin sözcüsü gibi gören bazı isimlerin özensiz bir dil kullandıklarını görüyorum. Hassas bir dönemde, herkesin sözlerine dikkat etmesinde yarar görüyorum. Çünkü, partide bir sorumlulukları olmadığı halde, milletimiz o isimlerin sözlerini, partinin görüşü gibi algılıyor. İncitici bir dilleri var. " dedi.

"İKTİDARIN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜYOR"

Akşener açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;

Reklam
Reklam

"Mesela aynı isimler, hemen her yayında ya da yazılarında, uzun bir süre, Sayın Davutoğlu, Sayın Babacan ve arkadaşlarının özeleştiri vermesi gerektiğini ifade ettiler. Oysa, her iki genel başkanı da o masaya Sayın Kılıçdaroğlu davet etti. Bunu görmezden geldiler. Bu tavır, hem sayın genel başkanlara, hem de masaya davet eden Sayın Kılıçdaroğlu’na karşı yapılmış bir saygısızlık. Bu dil zamanla öylesine cüretlendi ki, masaya parmak sallar hale geldi. Hatta işi, demokratik bir işleyiş ve istişare üzerine bina edilen masaya, noter görevi yüklemeye kadar götürdüler. Kendilerini muhalif olarak tarif ediyorlar ama açıkçası, o dil, iktidarın ekmeğine yağ sürüyor. Burada iyi niyet görmüyorum.

‘KABUL EDİLEMEZ’

2018 seçimine giderken, partimizin seçime sokulmayacağı yolunda bilgi aldık. Bunun üzerine ben Sayın Kılıçdaroğlu’na gidip, 15 milletvekili istedim. Meclis’te grubumuz olduğunda sorun kalmıyordu. Bu konuda Kemal Bey’e duyduğumuz şükranı dört yıldır her platformda ifade ediyorum. Demokrasimize ciddi bir katkıda bulundu. Bu konuyu bile öyle egzajere ettiler ki anlatamam. Demokratik bir ilişkiyi ve tavrı, bir ticari hesaba çevirdiler. Şunun da altını çizmek isterim; bu ülkede yıllardır CHP’nin siyasi duruşuna dair bir algı pompalanır. Özellikle milliyetçi-muhafazakâr seçmenin gözünde, antidemokratik olduğuna dair kemikleşmiş bir algı var. Bizim o hamlemiz, CHP’nin demokrasimize katkı sunan kimliğini pekiştirdi. Seçmenin önemli bir bölümündeki ön yargıları kırdı. Bu yanını görmek istemiyorlar ve İYİ Parti’ye parmak sallamayı, ev ödevi vermeyi alışkanlık haline getirdiler. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu tavırlarıyla aslında en büyük hasarı, taraftarı olduklarını iddia ettikleri CHP’ye veriyorlar. Cumhurbaşkanlığı kazanılamayınca o ittifak dağıldı, normaldir. 31 Mart’a gidildi, ittifak teklifini ben götürdüm. Kâr, zarar, ziyan bakmadık. Bu birliktelik öyle bir sinerji yarattı ki... Yan yana gelişin sinerjisi enerjisi; İstanbul’u, Ankara’yı, Adana’yı, Antalya’yı sağladı. İktidardan rahatsız seçmene, Evet başarabiliriz duygusu verdi. Bunun demokrasimize ne kadar büyük bir katkı olduğunu teslim etmek gerekir. "

Reklam
Reklam

‘KURULTAY TEKNİK BİR KONU’

Kurultayımız, teknik bir karar. Önümüzdeki seçimlerde milletvekilliği adaylığı isteyen arkadaşlarımız olacak. 2018’de biz bunu yaşadık. Aday olan arkadaşlarımız seçim çalışmalarına yoğunlaşınca, il ve ilçeler boşaldı. İl ve ilçe teşkilatlarının kongrelerini yapacağız. Bir de tavsiye kararı aldık, milletvekili adayı olmayı düşünen arkadaşlarımızın yönetim kurullarında yer almamasını tavsiye ettik. Büyük Kurultay konusunda ise şunu söyleyebilirim; öncelikle seçim ne zaman olacak, nasıl olacak onu bilmiyoruz. Bizim planlamalarımıza göre 31 Ocak 2023’te ilçe ve illerde kongreler tamamlanmış olacak. Ancak bir anda erken seçim kararı alınırsa, büyük kurultay yetişmez. Kurultay kararımız stratejik bir karar değil, teknik bir konu. Yasal bir süreç."

GÖRÜŞMELERDE İKİNCİ TUR BAŞLIYOR

Güçlendirilmiş parlamenter sistem hedefiyle bir araya gelen altı siyasi parti liderinin oluşturduğu 6’lı masa, ikinci tur toplantılarının ilkini bugün yapacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan liderler zirvesi, saat 14.00’te CHP Genel Merkezi’nde başlayacak.

Reklam
Reklam

Toplantıda, “seçimin kazanılması durumunda cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yapılacağı döneme ilişkin yol haritasının” görüşülmesi bekleniyor.

Anahtar Kelimeler: