Gözler dolarda ve faizlerde olacak

İMKB endeksi geçen hafta önceki zirvesinin üzerinde bir kapanış gerçekleştirdi. Geçen haftadan düşülecek en önemli notlardan birisinin bu olduğunu düşünüyorum. IMKB endeksinin 34835 seviyesindeki bu önemli direncini kırdığını söylemek için henüz erken. Önümüzdeki haftaki seyir bu sorunun yanıtını verecek. Ancak bu seyirin sadece IMKB olmadığını dünya genelindeki pek çok hisse senedi piyasası endeksinde gerçekleştiğini belirtmek isterim.

Global piyasalardaki seyirlerin agresifleştiğini izliyoruz. Özellikle ABD Dolarındaki düşüş ivmesini artırırken, EuroDolar paritesi 1.40 seviyesine ulaştı. Parite daha 6 gün öncesinde 1.3424 seviyesinde bulunuyordu. Buna parallel olarak Altın fiyatlarında da agresif yükselişler başladı. Altın 917 ons/$ seviyesinden 957 ons/$ seviyesine ulaştı. Petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor. Diğer yandan Yen değer kaybını sürdürdü. Bütün bu gelişmelerle birlikte global hisse senetleri piyasalarında da agresif ve yukarı yönlü seyirler izlendi. Bunların içinde birtek ABD borsası önceki zirvesini zorlayamazken, Almanya dahil pek çok Avrupa borsası Mayıs başındaki zirvelerini geçti ancak daha sonra aşağı seyir gösterdiler. Bütün bu agresif seyirler, genel olarak bir şeylerin başlangıcı yada bir şeylerin sonu olarak algılanabilir. Bunun önümüzdeki hafta netleşeceğini düşünüyorum.

Reklam
Reklam

Dış piyasalarda özellikle ABD piyasalarında, Pazartesi Anma günü nedeniyle tatil olurken, Salı günü Tüketici güveni datası gelecek. Çarşamba günü Mevcut Ev Satışları, Perşembe günü Yeni Ev SAtışları, Haftalık işsizlik başvuruları ve Dayanıklı Tüketim Siparişleri verisi açıklanacak. Cuma günü ise ABD 1Ç GSYİH rakamının ikinci hesaplama sonuçları açıklanacak. Aslında önümüzdeki hafta ABD’De oldukça önemli veriler bulunuyor ve piyasalar yaşanan rallinin bir benzerinin daha yaşanması için, ekonomik göstergelerde somut bir canlanma sinyali bekliyor.

Ancak bunların yanında özellikle İngiltere’nin kredi notu görünümünün negatife düşürülmesinin ardından, ABD’nin borçlanma kağıtları içinde aynı endişenin ortaya çıkmasının, önümüzdeki hafta ABD Hazinesinin yapacağı ihalelerin hassasiyetini artırdığını düşünüyorum. İhalelerde oluşacak beklenmedik faiz oranları piyasalarda sert satışların yaşanmasına neden olabilir. Piyasalara darbe, faiz cephesinden gelebilir.

İç piyasada ise önümüzdeki hafta rahat bir süreç bulunuyor. Hazine’nin Salı günkü 5 year vadeli ihalesi dışında yine IMF konusu gündemde olacağa benziyor. İçeride bileşiklerin %11.58 sınırından yukarı yönlü yükseliş ile %12.30 seviyesine yükseldiğini hatırlatalım. Faizlerdeki yukarı yönlü seyir devam ederse, piyasalar üzerinde baskı yaratacaktır.

Reklam
Reklam

Özetlemek gerekirse, önüüzdeki hafta global piyasaların odaklanacağı noktalar, ABD Dolarının seyri, ABD faizleri ve ABD Dataları olacaktır. İç piyasalarda ise bileşik faizler ve IMF konuları birincil derecede izlenecek gelişmeler.

Genel olarak piyasalarda agresifliğin başladığını ve henüz erken olmakla birlikte bunun bir dönüş sinyali yada piyasalar için bir konsolidasyon süreci olabileceğini düşünüyorum. Hisse senetleri piyasalarında kararsız seyirlerin hakim olduğunu ve net bir pozisyon açmadan once bu haftanın görülmesi gerektiğini öngörüyorum.