Gözler faiz indirimi için Merkez'de

Piyasalar Merkez Bankası’nın bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına odaklandı.

Merkez Bankası’nın aralıkta yavaşlayan ekonomiyi desteklemek ve Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesini önlemek için politika faizinde ve faiz koridorunun alt bandında ölçülü bir indirim yapması bekleniyor. Bu arada Merkez’in faiz koridorunun üst bandında da indirim yapabileceği öngörülüyor.
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci “Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın geçen haftalarda yaptığı açıklamalar sonrası toplantıya yönelik beklentiler de netleşmiş durumda. Merkez Bankası’nın politika faizini ve faiz koridorunun altını ölçülü bir şekilde indirmesi (25 baz puan gibi), faiz koridorunun üst kısmındaki indirimin bir miktar daha fazla olması (50 baz puan gibi) bekleniyor. Bu yönde bir gerçekleşmenin piyasalar üzerinde majör bir etki doğurmayacağını tahmin ediyoruz. Ancak, gerçekleşmenin daha farklı bir yönde olması piyasalarda muhakkak yansıma bulacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Ölçülü indirim...
Başçı geçen hafta PPK öncesi Antalya’da yaptığı son açıklamasında reel efektif kur endeksi açısından şu anda aşırı bir tedbir almaya gerek olmadığını ancak son PPK toplantısında da belirtildiği gibi TL’deki değer kazancını yumuşatmak açısından politika faizi ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirimin şu aşamada yeterli olabileceğini söyledi.