Gözleri sinsice kör eden hastalık!

Halk arasında göz tansiyonu veya karasu olarak tanınan glokom yüzünden dünyada 4,5 milyon insanın görme yetisini kaybettiği bildirildi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İclal Yücel, gazetecilere yaptığı açıklamada, son iki yıldır 12 Martın dünyada Glokom Günü olarak kabul edildiğini belirtti.

Halk arasında karasu, göz tansiyonu olarak da bilinen glokomun, görme bilgisini, beyine taşıyan görme sinirinin ilerleyici harabiyetine sebep olan bir grup hastalığa verilen ad olduğunu bildiren Yücel, hastalığın tanınmaması ve tedavi edilmemesi halinde hiç belirti vermeden körlüğe neden olacağını vurguladı. Yücel, "Böyle bir hastalık olduğu için bilim dünyasında glokoma 'sessiz körlük' deniyor" dedi.

Reklam
Reklam

Tıp Fakültesinin Glokom Birimi Sorumlusu da olan Prof. Dr. İclal Yücel, glokomun dünyada görülme sıklığının yüzde 1-2 olduğunu, Türkiye'deki rakamların da buna paralel olduğunun sanıldığını kaydetti. Dünyada bugüne kadar 4,5 milyon insanın glokom yüzünden görme yetisini kaybettiğini ifade eden Yücel, bu sayının 2020 yılında 11,2 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü vurguladı.

Glokomun sinsi seyreden, ağrı yapmayan bir hastalık olduğuna değinen Yücel, şöyle konuştu: "Bu hastalık sinsi seyreder, ağrı olmadığı için insanlar farketmez. Görme düştüğünde insanlar katarakt olduğu veya gözlüğünde sorun olduğu düşüncesiyle doktora başvurur. Gelir ki göz tansiyonu vardır, görme sinirlerinin bir kısmı ölmüştür. Şanslıysa başta yakalanmıştır. Hastaya yapacak birşey yok ancak (Elde ne kaldıysa onu korumaya çalışırız) dediğimiz zaman hastanın bütün dünyası kararır. Çok kötü. (Ben bunu anlayamadım, ne olacaktı ki ben bunu anlayacaktım?). Maalesef ağrı yapmaz, gözde kızarıklık olmaz, hiçbir bulgu vermez ancak görme düştüğünde -ki bunda da görme sinirlerinin büyük bir kısmı harap olmuştur- o zaman bulgu verir. Hasta geldiğinde zaten geçtir."

Reklam
Reklam

GLOKOMDA EĞİTİM FARKI

İclal Yücel, glokomun teşhisinde hastanın eğitim düzeyinin önemli olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerde glokomluların yüzde 50'sinin, hastalığının farkına vararak sağlık kuruluşuna başvurduğunu belirten Yücel, "Gelişmekte olan ülkelerde ise hastaların yüzde 90'ı hastaneye başka sebeple geldiğinde glokomu olduğunu öğreniyor" dedi.

Glokomda göz tansiyonunun yüksek oluşu, aile hikayesi ve yaşın önemli olduğuna değinen Yücel, glokomun görülme riskinin 40 yaşından sonra artacağına işaret etti. Yücel, hastalığın göz muayenesiyle teşhis edilebildiğini bildirerek, şöyle konuştu: "Göz muayenesinde mutlaka dikkatli olmak lazım. Çünkü bu hastalarda, büyük kısmında, ya normal göz muayenesi sırasında göz basıncı yüksek sınıra yakın oluyor veya yüksek olmasa bile göz dibine bakıldığında görme sınırında ona ait belirtiler görülebiliyor. Normal bir göz muayenesinde tanı konulabilir. Şüpheli olgular varsa bunlarda bizim yardımcı muayene yöntemlerimiz var. Teknolojiye bağımlı olarak muayene yöntemleri de gelişmekte."

Reklam
Reklam

"TEDAVİSİ YOK"

Prof. Dr. Yücel, glokomun bugün için tedavisinin olmadığını, görme siniri öldüğünde bu sinirlerin geri getirilemediğini bildirdi. "Hastalığı nerede yakaladıysak orada tuttuğumuz zaman başarılıyız demektir" diyen Yücel, ilaç tedavisi ya da ameliyatla hastalığın yakalandığı aşamada kalmasının sağlandığına işaret etti. Glokom teşhisi konulan hastaların kontrollerini aksatmamaları gerektiğini de belirten Prof. Dr. İclal Yücel, hastaların ilaçların yan etkileri yüzünden tedavilerine ara vermeleri, bazı vakalarda tedavinin hayat boyu sürmesi gerektiğini kaydetti.

"ÇOCUĞUMUN GÖZLERİ GÜZEL" DEME GLOKOM OLABİLİR"

İclal Yücel, glokomun nadir durumlarda doğumsal olabileceğine de dikkati çekti. Ebeveynlere glokomdan şüphelenmeleri için bazı ipuçları veren Yücel, "Eğer bebeğin bir gözü diğerinden büyükse, gözleri çok çıkıksa, gözün önünde bulanıklık varsa aileler mutlaka doktora gidecek. Bebeğin bu durumda derhal ameliyat olması lazım" diye konuştu.

Bazı ailelerin bu tip bulgularda hastalığın geçici olacağı yanılgısına düştüklerini belirten Yücel, bebeği iri gözlü doğduğunda, 'Çocuğumun ne kadar güzel gözleri var' diye düşünen aileler olduğunu, bu çocukta glokom riski olabileceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

AA