Gözlükçüler en az lise mezunu olacak

ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği'ne (AB) üye olabilmek için ard arda reformlar çıkaran Türkiye, bu kez gözünü gözlükçülere dikti.

Sağlık Bakanlığı, AB ülkelerini baz alarak gözlük satıcılarına en az lise mezunu olma ve optisyenlik eğitimi alma zorunluluğu getirdi. İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Optisyenlik Hakkında 5193 sayılı Kanun'da yapılan yeni düzenlemeler gereğince gözlük satıcıları en az lise mezunu olacak. Bununla birlikte gözlükçü işyeri açmak isteyenler en az dört yıl süreyle Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlı optisyenlik müessesesinde optisyenlik mesleğiyle ilgili olarak çalıştığını belgelemek zorunda olacaklar. Ayrıca açılacak altı aylık kurs ve bu kursun sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara gözlükçülük ruhsatnamesi verilecek. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bu kurs ve sınav bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak ve giderleri katılanlar tarafından karşılanacak.

Reklam
Reklam

Bu arada, optisyenlik kurusunun optisyenlik programı eğitimi veren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve İzmir Ege Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde verilmesi planlanıyor.

Sağlık Bakanlığı eğitim programları düzenlenebilmesi için ön başvuru sayısına ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Söz konusu şartları taşıyanların ikamet ettikleri ilin Sağlık Müdürlüğüne başvurarak form doldurmaları gerekiyor. Başvuruların 26 Ekim 2004 tarihine kadar İl Sağlık Müdürlüklerine yapılması istendi.