Gözünde Oluşan Mantar Az Kalsın Kör Ediyordu

Bahçe işleriyle uğraştığı sırada gözüne küçük bir dal parçası gelen 37 yaşındaki Ferruh Soykan, doktora...

Bahçe işleriyle uğraştığı sırada gözüne küçük bir dal parçası gelen 37 yaşındaki Ferruh Soykan, doktora gitmeyince körlük tehlikesi yaşadı. Gözünde oluşan mantar keratiti (mantar enfeksiyonu) hastalığı nedeniyle görme yetisi neredeyse sıfıra inen Soykan, hastaneye giderek tedavi oldu.

Uzmanlar, mevsim sonu öncesi bahçede çalışanların gözlerine dikkat etmesi uyarısı yaptı. Bitki, sebze ya da dal parçasının göze teması ile oluşan hastalığın körlüğe neden olabileceği belirtildi.

Balikesir’in Susurluk ilçesinde oturan Ferruh Soykan (37), bahçe işleri ile uğraşırken, sol gözüne hafif bir dal parçası geldi. Durumu önemsemeyen Soykan, görme yetisinin iyice zayıflaması sonucu gözü iyice bulanık görmeye başladı. Bunun üzerine Özel Bahar Hastanesi’ne başvuran Soykan’ın yapılan tetkiklerinde, mantar keratit olduğu tespit edildi. Mantar keratitinin ilacının piyasada bulunmaması nedeniyle Op. Dr. Nihat Boztaş tarafından hazırlanan ilaç ile Soykan göz sağlığına kavuştu.

Reklam
Reklam

Yaşadığı mutluluğu dile getiren Ferruh Soykan, “Ben bir gözümün tamamen gittiğini zannediyordum. Meğerse bahçe işleri ile uğraşırken bir çeşit mantar gözüme bulaşmış ve görmemi engelliyormuş. Doktor Nihat beye çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİR”

Hastalık hakkında bilgi veren Özel Bahar Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nihat Boztaş, mantara bağlı keratitlerin, seyrek görünen fakat körlüğe kadar giden bir hastalık olduğunu söyledi. Sıcak ve nemli bölgelerde daha sık görüldüğünü ifade eden Dr. Boztaş, şunları dile getirdi: “Özellikle bu mevsimde bitki, sebze ya da dal parçasının göze teması ile oluşan mantar keratiti, çok dikkat edilmesi gerek bir durumdur. İlaç firmaları mantar keratit rahatsızlığına karşı kullanılan, topikal antifungal müstahzar preparatları maliyeti düşük ve çok sık rastlanmadığından dolayı üretmemektedir. Bu da mevcut hastaların tedavisinde ya da tanısında problem oluşturmaktadır. Bu ilaç çok basit hazırlanıp bir hekim gözetiminde ya da bizzat kendisi tarafından kolaylıkla hazırlanabilmektedir.”

Reklam
Reklam

Bahçıvanlar ve çim biçme makinesi kullananların gözdeki mantar enfeksiyonuna yatkın olduğuna dikkat çeken Dr. Boztaş, “Kontakt lens kullanımı sırasında oluşan gözdeki hasarlarda risk faktörlerinden biridir, ayrıca bağışıklık sistemi yetersizliği olan hastalar, genel durumu bozuk düşkün hastalar da risk grubundadır. Gerek lokal gerek damla şeklinde kortizonlu ilaç kullanımı riski artıran diğer faktörlerdir.” diye belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: