Gözyaşı azlığı ve sorunları

Dünyaya açılan pencerelerimiz olan gözlerimizin kuruluğu tedavi edilmez ise ağır sonuçlar doğurabilir. Kuru gözü olanlarda gözlerinde yanma ve batma, kaşıntı yapışkan salgı, rüzgarda rahatsızlık, aşırı sulanma ve kontakt lens kullanmada zorluk olur. Gözde kayganlığı sağlayacak göz yaşı yoksa göz rahatsız olur ve uyarılır. Böylece aşırı göz yaşı salınımı olur ve göz sulanır.

Gözyaşı iki yolla üretilir temel salgılama ve reflex salgılama. Temel salgılama yardımcı gözyaşı bezleri ile olur ve kornea ile konjonktivanın göz yaşı gereksinimini sağlar. Reflex salgılama ise esas göz yaşı bezinin bazı uyaranlarla(esneme,kusma öksürük ,aşırı ışık,konjonktivit,keratit ,iritis, rinit)uyarılması sonucu oluşur.

Kuru göz yaşlı kişilerde olabilir çünkü bunlarda göz yaşı üretimi azalabilir. Her yaşta meydana gelebilir ancak kadınlarda daha sık görülür. Kadınlarda özellikle menopoz sonrası daha sık görülür. Kontakt lens gibi protez kullanımı, lazer ile göz ameliyatları, yoğun ışığa maruz kalma, klimalı yada kaloriferli ortamlar, uzun süre bilgisayar kullanma yada TV izleme, romatizmal hastalıklar ,diyabet ve kalp hastalıkları, göz tansiyonu,uzun süre göz kırpmama, düşük nem ve havasız ortamlar kuru göze neden olabilirler. Bazı ilaçlarda kuru göze neden olabilir. Bunlardan bazıları kalp ilaçları ,idrar artırıcı ilaçlar,tansiyon ilaçları,glokom ilaçları,uyku hapları ,allerji ilaçları. Kuru göz şikayeti olan hastalar kullandıkları ilaçları doktoruna bildirmelidir. Göz doktoru muayene ile kuru gözü kolayca teşhis edebilir.

Reklam
Reklam

Kuru gözün farklı tedavi yöntemleri vardır. Suni göz yaşı kullanılabilir eğer bu yeterli gelmez ise bandaj kontakt lensler kullanılabilir. Bunlar yeterli gelmez ise göz yaşı kanalına tıkaç yerleştirilir. Ayrıca ağızdan kapsül şeklinde kullanılan göz yaşı üretimini artıran ve oküler yüzey sağlığını destekleyen ilaçlarda kullanılabilir.