GRAFİKLİ - Dünyanın en yoksul bölgeleri Afrika ve Ortadoğu'da

Yoksulluk en çok Afrika ve Ortadoğu gibi savaş ve kriz bölgelerinde görülüyor - IMF'nin verilerine göre, kişi başına düşen milli gelir 8 ülkede 500 doların altında, 28 ülkede ise bin doların altında - Dünyanın en yoksul ülkeleri sıralamasında Güney Sudan, Burundi ve Malavi başı çekiyor - Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar "yoksul", 736 milyon "aşırı yoksul" yaşıyor

Dünyadaki yoksulluğun azalma hızında son yıllarda yavaşlama gözlenirken, savaşların ve kıtlık gibi krizlerin yaşandığı Afrika ve Ortadoğu ülkeleri yoksullukta başı çekiyor.

Birleşmiş Milletler (BM), "17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü" kapsamında düzenlenen çeşitli etkinliklerle uluslararası kamuoyunun bu konudaki farkındalığını artırmak için çaba sarf ediyor.

AA muhabirinin Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinden derlediği bilgilere göre, 8 ülkede kişi başına düşen gayrisafi milli hasıla (GSMH), 500 doların altında.

Reklam
Reklam

- "En yoksul" ülke Güney Sudan

Dünyadaki "en yoksul" ülkeler sıralamasında başı çeken Güney Sudan'da kişi başına yıllık 246 dolar gelir düşüyor. Bu ülkeyi sırasıyla Burundi (339 dolar), Malavi (342 dolar), Orta Afrika Cumhuriyeti (425 dolar), Yemen (449 dolar), Mozambik (472 dolar), Kongo Demokratik Cumhuriyeti (477 dolar) ve Madagaskar (479 dolar) izliyor.

IMF'nin, ülkelerin satın alma gücü paritesini (PPP) baz alarak çıkarttığı rapor, dünyada bin dolar seviyesinin altında kişi başı GSMH'ye sahip ülke sayısının 28 olduğunu gösteriyor.

Bu ülkeler arasında Nepal ve Tacikistan hariç tüm ülkelerin Afrika ve Ortadoğu'da olması dikkati çekerken, sıralama, savaşlar ve kıtlığın hüküm sürdüğü söz konusu bölgelerde verilen yoksulluk mücadelesini gözler önüne seriyor.

- En yoksul ülkelerin Gini katsayıları

Gelirler arası dengesizliği ölçen Gini katsayısında Orta Afrika Cumhuriyeti, 2012'de yapılan en güncel ölçümlere göre yüzde 42,1'i gösterirken, Güney Sudan'ın Gini endeksi yüzde 46 (2010), Burundi'nin yüzde 42,4 (1998), Malavi'nin yüzde 46,1 (2010), Yemen'in yüzde 37,9 (2009), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin yüzde 42,1 (2012), Mozambik'in yüzde 45,6 (2008) ve Madagaskar'ın ise 41 (2012) olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Yoksulluğu 2030 yılına kadar tamamen sona erdirme hedefiyle çalışmalar yapan Dünya Bankasının geçen ay yayımladığı "Küresel Yoksulluğu Bitirmek" başlıklı raporuna göre, küresel aşırı yoksulluk oranı 2015 yılında yüzde 11'den yüzde 10'a indi.

Dünya genelinde 164 ülkede yapılan anket sonuçlarıyla 2 yılda bir hazırlanan raporda, aşırı yoksulluk sınırı olarak kabul edilen kişi başı günlük gelirden (1,90 dolardan) daha azla geçinenlerin sayısının, 2015 yılında 736 milyona gerilediği bildirildi. Bu sayı, 2013 yılında 804 milyondu.

Dünya Bankası raporunda, küresel aşırı yoksulluğun şimdiye kadarki en düşük seviyesine gerilemesine karşın düşüş hızında yavaşlama olduğu vurgulandı.

- Yoksulluğu bitirmek için daha çok yatırım gerekiyor

Başta Afrika bölgesinde olmak üzere düşük gelirli ülkelerde aşırı yoksulluk oranının hala yüksek seyrettiği kaydedilen raporda, Dünya Bankasının 2030 itibarıyla aşırı yoksulluğu bitirme hedefine ulaşması için daha fazla yatırıma ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Diğer yandan dünyada 2 milyar kişi yoksulluk, 753 milyon kişi de aşırı yoksulluk içinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Reklam
Reklam

Nüfusun 2 milyarı günde 3,2 dolardan daha az bir gelirle yaşamaya çalışan ve kriz riskiyle karşı karşıya kalan yoksullardan oluşuyor. Bu kişilerin yüzde 47'si kırılgan veya çevresel açıdan savunmasız durumdaki ülkelerde yaşıyor.

Günde 1,9 dolardan daha az bir gelirle yaşamaya çalışan "aşırı yoksul" kişi sayısı ise 753 milyon. Söz konusu kişilerin de yüzde 59'u kırılgan veya çevresel açıdan savunmasız durumdaki ülkelerde bulunuyor.

Anahtar Kelimeler: