18 Ocak 2012, İstanbul Amerika Birleşik Devetleri'nde (ABD) gündeme gelen SOPA (Stop Online Piracy Act) yani “Çevrimiçi Korsanlığı Önleme Yasası”na karşı bugün pek çok büyük web sitesi ile birlikte Greenpeace Uluslararası ve Greenpeace Akdeniz’in Türkiye, İsrail ve Lübnan’daki web siteleri de 18 saat boyunca sayfalarını karartıyor. Amaç hem ABD’deki yasayı, hem de dünya çapında internet sansürünün yaygınlaşmasını protesto etmek.
SOPA, temelde fikri mülkiyet haklarını ihlal eden sitelere yaptırım getiriyor gibi gözükse de diğer bir yanıyla şirketlerin, internet eylemlerini ve internet sitelerini sansürlemesine olanak tanıyor. Yasaya göre, marka haklarının ihlal edildiğini düşünen bir şirketin, bir internet sitesini kapatmak için mahkemeye bile başvurması gerekmeyecek, sadece kendince ve gerekçesiz ihbarda bulunması yetecek.
Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, “Yasaya göre, telif hakkı ihlali o kadar büyük bir suç ki, şirketler kendi çıkarları için hem hakim ve savcı olabilecek, hem de ifade özgürlüğünü çiğneyebilecekler. Greenpeace olarak, çok büyük şirketlerin kendi mesajlarını, kendi pazarlama araçlarını, kendi güçlerini onlara geri yansıttığımız başarılı kampanyalar gerçekleştirdik. Çevrenin bu şirketler tarafından bir şekilde mahvedilmesine karşı özgürce sesimizi çıkarabilmek için ifade özgürlüğümüzü kullanırken yeri geldi Volkswagen’in en büyük bütçeli reklamının parodisini yaptık, yeri geldi Nestle Kitkat’ın logosunu değiştirerek yağmur ormanı tahribatını ortaya koyacak ilanlar yarattık ya da Apple’ın daha iyi atık politikaları geliştirmesi için apple.com web sitesinin bir benzerini yaptık. Ve bu şekilde pek çok kampanyada doğamız ve kamu yararı için başarılar elde ettik. Bu, bizim gibi sadece bireylerden aldığı desteklerle ayakta duran bir sivil toplum kuruluşu için, belki de şirketlerin çevreye verdikleri zarara dikkat çekebileceğimiz en etkili yöntem. İnternet dünyası, bugün şirketleri yaptıkları çevre tahribatı ve insan hakları ihlallerinden sorumlu tutmak konusunda her zamankinden daha etkili. İnsanların susturulmasına izin vermemek için internette kurumsal sansüre hayır deyin” dedi.
Greenpeace Türkiye internet sitesi (www.greenpeace.org.tr) 18 Ocak 2012 Çarşamba günü öğlen 12.00’den başlayarak 12 saat süreyle artan internet sansürüne dikkat çekmek için kararacak. Greenpeace yeşil ve barış dolu bir dünyanın ancak ifade özgürlüğü ile sağlanabileceğini hatırlatmaya devam edecek.