"Grevsiz toplu sözleşme olur mu? olur"

TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Grevsiz toplu sözleşme olur mu? Olur" dedi.

ANKARA (ANKA)TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Grevsiz toplu sözleşme olur mu? Olur. Anayasanız böyle ise böyle olur. Mevzuat bu Anayasa çerçevesinde düzenleniyor. Çok güzel bir çalışma yapıyor arkadaşlarımız. İnanıyorum ki kısa zamanda masa başına dönerler ve hızlı şekilde yeni anayasa ele alınırken çalışma hayatıyla ilgili sorunları da içeren bir düzenleme gerçekleştirilir" dedi.

Bakanı Çelik, sendika üyeliği priminin, tasarıda, toplu sözleşme ikramiyesi olarak yer aldığını belirterek, kamuda örgütlemeyi teşvik etmek istediklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Yaştan dolayı emeklilik bekleyenlere ilişkin CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun sorusunu da cevaplayan Çelik, şunları söyledi:

"Bu önemli bir yaklaşımdır. Eğer prim gününü doldurup, yaşını doldurmayanları borçlanma sağlayarak emekli edelim yaklaşımı. Türkiye sosyal güvenlikte çaresizliğe sevkedildiği için reformunu yaptı. Reformun da ana kriteri yaştır. Rahmetli Bülent Ecevit'in yaptığı 60 yaş, bizim yaptığımız ve sizin Anayasa Mahkemesi'ne itiraz etmediğiniz 65 yaş doğru ve akılcı bulduğunuz düzenlemeler. Emeklilik prim gün sayısını doldurup insanların yaşını doldurmadığı için emekliliğini isterseniz sistemi bozuyorsunuz. Sistemin ana kriterlerini bozmayan bir teklifiniz varsa bunu sizlerle konuşmaya hazırız, çözümden de yanayız. Ama sistemi bozacaksanız millete gidip siz dert anlatın. Görüşlerinizi almaya hazırız. Teklifinizi getirin alalım. Biz sorunu çözmüşüz. Tüm vatandaşlarımızı Genel Sağlık Sigortası kapsamına almışız. Bu vatandaşlar prim ödemiyorsa, bir şekilde sosyal güvenlik sisteme dahildir. Sistemi iyi inceleyin. Sistemi bütün olarak ele alırsanız sıkıntı olmadığını görürsünüz."

Reklam
Reklam

-"GREVSİZ TOPLU SÖZLEŞME OLUR MU?"-

Milletvekillerinin komisyonda ve Genel Kurul'da eleştirdiği, "grevsiz toplu sözleşme olur mu?" sorusuna da cevap veren Bakan Çelik, "Grevsiz toplu sözleşme olur mu? Olur. Anayasanız böyle ise böyle olur. Mevzuat bu Anayasa çerçevesinde düzenleniyor. Çok güzel bir çalışma yapıyor arkadaşlarımız. İnanıyorum ki kısa zamanda masa başına dönerler ve hızlı şekilde yeni anayasa ele alınırken çalışma hayatıyla ilgili sorunları da içeren bir düzenleme gerçekleştirilir" dedi.

Çelik, "Emeğin sömürüsüne karşıyız. Emeğin sömürüsünü engellemeye dönük, alın terinin hakkını vermek adına İş Kanunu'nun 2. maddesi başta olmak üzere, taşeron işçi derneklerine yaptığımız görüşmelere sadık kalarak bir düzenlemeyi huzurlarınıza getireceğiz" derken, gazetecilerin yıpranma haklarının iadesine yönelik soruları da şu sözlerle açıkladı:

"Yıpranma payı Bakanlığın, Bakanın, hükümetin bir tasarrufu değil. Düzenleme yapılırken Bilim Kurulu, üniversitenin işkollarında ve çalışma hayatındaki risklerle ilgili bilimsel değerlendirmenin sonucu olarak milletvekili ve gazetecilerin yıpranma payı kaldırılmıştı. Gazeteciler bir dosyayı Başbakan'a vermişler. Başbakan da bana iletti. Ben de Bilim Kurulu'na verdim. Risk varsa yapılabilir."

Reklam
Reklam

-ERKEN KAPANDI-

Tasarının 1. bölümündeki maddeler üzerinde görüşmeler sırasında 3 maddenin sonrasında TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam 5 dakika ara verdi. Bu arada siyasi gruplar arasında yapılan görüşmeler sonrasında bugün saat 24.00'e kadar devam edilmesi planlanan Genel Kurul'a saat 20.00'de son verilmesine karar verildi. Aranın ardından komisyon yerine oturmayınca Sağlam oturumu kapattı. (ANKA)

(ÜNS/ÖZK)

Anahtar Kelimeler: