Grewtech Eurasia Tarım Fuarına 30 Ülkeden Katılım Olacak

Tarım sektöründe üretici ile alıcıların buluşturan 12. Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri...

Tarım sektöründe üretici ile alıcıların buluşturan 12. Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, 5-8 Aralık tarihleri arasında Antalya Expo Center’da düzenlenecek. NTSR Fuarcılık tarafından organize edilen fuarda bu yıl 30 ülkeden 650’nin üzerinde ulusal ve uluslararası katılımcı ağırlanacak. Tarım sektörüne yönelik önemli iş fırsatları sunulacak.

70 binin üzerinde kişinin ziyaret etmesi beklenen fuara tohumculuk, fidecilik, örtü altı sebzecilik, modern meyvecilik, sera teknolojileri, sulama sistemleri, bitki besleme, bitki koruma, projelendirme ve ambalajlama alanlarıyla ilgilenen katılımcılar yer alacak. Organizasyonda tarım sektörünün en son ürünleri, yeni teknolojiler ve yeni hizmetler bir arada bulunacak.

Reklam
Reklam

Fuara; Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere ve İspanya, ülke büyük çadırlarıyla katılacak. Hem ülkelerinde üretilen tarım ürünlerini, tarım teknolojilerini kendi standlarında tanıtacak hem de uluslararası iş birlikleri için görüşmeler yapacak. Growtech Eurasia Tarım Fuarında bu yıl, Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve Antalya İhracatçı Birlikleri organizatörlüğünde 29 ülke ile alım heyetleri organizasyonu düzenlenecek. Bu ülkeler şöyle: Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Cezayir, Fas, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Macaristan, Mısır, Bahreyn, Bosna Hersek, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Özbekistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sudan, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Ürdün.

Söz konusu ülkelerden gelecek heyetler, Türkiye’de iş birliği olanaklarını araştırmak ve fırsatları yerinde incelemek için Growtech Eurasia Tarım Fuarı sırasında Türk firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Türk tarım sektörünün öncü kurum ve firmalarının deneyimlerini paylaşmak ve modern tarımın güncel uygulamalarını tanıtmak için Growtech Eurasia 2012 Fuarı süresince seminerler düzenlenecek.

Reklam
Reklam

Programlarda akademisyenler ve bilim adamları da tarım sektörünün nabzını tutacak. Bu kapsamda düzenlenecek ‘Uluslararası Üretimde Biz de Varız’ Tarım, Kadın ve Örgütlenme Konferansı’nda tarım sektöründe kadın örgütlenmesi konusunu masaya yatıracak. Growtech Eurasia 2012’de bu yıl beşinci kez, Growtech Tarım Ödülleri verilecek.

TARIMSAL HASILADA TÜRKİYE 7'NCİ SIRAYA YÜKSELDİ

Türk tarım sektörünün son 10 yıl içerisinde tarımsal hasıla bakımından dünyada 7’nci sıraya yükseldiğini belirten Growtech Eurasia Tarım Fuarı Grup Direktörü Engin Er, “Türkiye’nin tarımsalı hasılası 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı. Avrupa ülkeleri arasında birinci, dünyada 7’inci sıraya yükseldik. Türkiye ekonomide yüzde 8,5, tarım sektörü ise 5,2 büyüdü.” şeklinde açıklama yaptı.

Çiftçinin bankalara borcunun 2011’de 32 milyara ulaştığını kaydeden Er, “Çiftçi borcu borçla ödüyor, girdi fiyatlarındaki artış çiftçiyi zorluyor. Özellikle, çiftçinin işletme yönetimi konusunda tecrübesiz veya bilgisiz olması zarar etmesine sebep oluyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Teşvikle 126 bin kadının çiftçi olduğunu, özellikle kırsal bölgelerde kadınların tarım sektörüne yönlendirileceğini belirten Er konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Aile ve Sosyal Politikalar ile Tarım bakanlıklarının ortaklaşa gerçekleştirdiği proje ile 116 bin kadın tarım sektöründe kendi işinin patronu oldu. Kadın Çiftçi Eğitim Projesi olarak hayata geçirilen çalışmaya biz de Growtech Eurasia olarak destek veriyoruz. Bu yıl, tarım fuarında yapılacak konferans ve eğitimlerin ana teması olarak kadın çiftçileri ve onların iş kurma, işini yönetme konularında eğitime ayırdık."

OECD raporunda, tarım sektörünün Türkiye'nin en büyük istihdam alanı olduğuna dikkat çekildiğini ifade eden Er, “Ayrıca ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına, ihracatına ve kırsal kalkınmasına en fazla katkı sağlayan sektörlerinden biri olmasının da altı çizilmektedir. Dünya pazarlarının önemli tarımsal ürünler üreticisi ve ihracatçısı olan Türkiye yıllık tarımsal üretim hacmini 62 milyar doların üzerine çıkararak dünyanın 7. büyük tarımsal üretim değerine ulaşmıştır.” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’deki sera alanlarının yüzde 65’inin Antalya’da olduğunu belirten Er, 12. Growtech Eurasia Uluslar arası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı’nı turizm şehrinde düzenleme gerekçelerini şöyle açıkladı: “Akdeniz bölgesi ve Antalya, tarım sektöründeki yerli ve yabancı yatırımcıların en fazla tercih ettiği bölge. Özellikle örtü altı tarımın yoğun olarak yapıldığı Antalya, Türkiye'deki sera alanlarının yaklaşık yüzde 65'ne sahip. Antalya, 5 milyar 216 milyon 302 bin 546 TL tarımsal üretimi değeri ile ülke genelinde birinci sırada yer alıyor. Sebze tohumu yetiştiriciliğinde üretiminin yüzde 45'ini, sebze fidesi yetiştiriciliğinde yüzde 66'sını, kültür mantarı yetiştiriciliğinde yüzde 58'ini, kesme çiçek yetiştiriciliğinde yüzde 34'ünü ve kesme çiçek ihracatında yüzde 89'unu karşılıyor. Antalya'nın Türkiye'deki toplam sebze meyve üretiminin yüzde 11'ine ve ihracatının yüzde 23'üne sahip olması şehrin Türk tarımındaki yerinin ve öneminin büyük bir göstergesi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: