Greyfurtun faydaları nelerdir? Greyfurt hangi hastalıklara iyi gelir, kimler greyfurt yememeli?

Sağlık açısından birçok farklı özelliğiyle öne çıkan çok sayıda meyve çeşidi mevcuttur. Greyfurt da bu meyvelerden biri olarak bilinmektedir. Sedef otugiller ailesine mensup olan bu meyve, yaprak dökmeme niteliğine sahiptir. Altıntop ismiyle de bilinen bu meyvenin tadı ise biraz ekşidir. Tropik meyveler arasında bulunan greyfurt, antioksidan yönünden de zengindir. Peki, greyfurtun faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir ve kimler yememeli?

Greyfurt meyvesi hem mineral hem de vitamin açısından zengin meyve türleri arasında yer almaktadır. Tadı bakımından ekşi olan bu meyvenin suyu tüketilebildiği gibi salatalara sos olarak da ilave edilebilmektedir. Tek başına da yenilebilen greyfurtun kabukları ise rendelenerek, salatalara eklenip tüketilebilmektedir. Besin değeri oldukça yüksek olan bu meyvenin insan sağlığı üzerinde de olumlu etkileri mevcuttur.

Greyfurtun faydaları nelerdir?

Greyfurt meyvesi narenciye sınıfına giren meyvelerden biridir. Bünyesinde yüksek oranda C vitamini, A vitamini ile birlikte B vitamini içeren bu meyve aynı zamanda demir, potasyum, fosfat, magnezyum, kalsiyum gibi çeşitli minerallerde barındırır. Greyfurt ayrıca içerisinde likopen gibi çeşitli ve önemli antioksidanlarda içermektedir. Hem vitamin hem mineral hem de antioksidan bakımından zengin olan bu meyvenin sağlık alanında da olumlu etkileri vardır. Bu bağlamda greyfurtun faydaları genel olarak şöyledir:

Reklam
Reklam
  • Greyfurt lif yönünden zengin bir içeriğe sahip olmasından kaynaklı zayıflamaya destek yardımcı olur.
  • Bünyesinde bulunan ve likopen adıyla bilinen antioksidan bileşiğinden dolayı kronik rahatsızlıklara karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Bağışıklığın kuvvetlenmesinde önemli bir rol oynayıcı etkisi, sarı greyfurt faydaları arasındadır.
  • Kanda bulunan insülin seviyesini kontrol altına almada etkilidir.
  • Felç ve kalp krizi gibi ciddi sorunlara yakalanma riskini düşürmede etkin bir role sahiptir.
  • Sindirim sistemini düzenleyici özelliği, kırmızı greyfurt faydaları arasında bulunur.
  • Kolesterol değerlerinin dengede durmasına yardımcı olur.
  • Cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Zarar görmüş cildin yeniden canlanması ve tazelenmesi gibi olumlu etkileri, pembe greyfurt faydaları arasındadır.
  • İçerisinde bulunan vitaminlerden dolayı rahatsızlıkların daha kolay atlatılmasına yardımcı olur.
  • Greyfurtun kabuğu, bazı gastrointestinal sorunların giderilmesinde etkilidir.

Greyfurt hangi hastalıklara iyi gelir?

Greyfurt meyvesinin insan sağlığı üzerinde çeşitli faydaları vardır. Bu noktada greyfurtun ne gibi faydaları vardır konusu karşımıza çıkabilir. Greyfurt doğru miktarda tüketildiğinde sindirim sistemi sağlığına iyi geldiği gibi kalp sağlığına da iyi gelmektedir. Özellikle kabuğu kabızlık gibi problemlerin giderilmesinde etkin bir rol oynamaktadır. Greyfurtun beyaz, sarı, pembe, kırmızı gibi çeşitlere renklere sahip türleri vardır. Kırmızı ve pembe tonlarında olan çeşitleri, diğer çeşitlere nazaran tat yönünden daha tatlı olmaktadır.

Reklam
Reklam

Greyfurtun, içerisinde bol oranda C vitamini olduğu için cilt sağlığı üzerinde de önemli etkileri bulunmaktadır. Kolajen desteği sağlayan bu meyve cilt üzerinde görülen akne gibi sorunların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Greyfurt hangi organa iyi gelir konusu da bu noktada önem kazanmaktadır. Bu meyve karaciğer sağlığı açısından oldukça önemlidir. İçerisinde var olan acı bileşenler sayesinde karaciğerin zararlı toksinlerden arınmasını sağlamaktadır.

Greyfurt suyu faydaları nelerdir?

Greyfurt meyvesi birçok farklı şekilde tüketilebilen bir meyve çeşididir. En yaygın tüketim şekli sıkılarak suyunun çıkarılması ve içilmesidir. Greyfurtun kendisi kadar suyunun da sağlık bakımından önemli yararları vardır. Greyfurt kalori değeri son derece düşük bir meyve olmasının yanı sıra hiçbir şekilde yağ içermemektedir. Düşük kalori ve sıfır yağ özelliklerinden kaynaklı kilo vermeyi desteklemektedir. Sabah erken saatlerde içilen greyfurt suyunun bağırsak sistemini çalıştırıcı etkisi, aç karnına greyfurt suyu faydaları arasında yer almaktadır. Diğer greyfurt suyu faydaları ise genel itibariyle şöyledir:

Reklam
Reklam
  • Bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.
  • Vücudun daha fazla mineral ve vitamin almasını sağlar.
  • İştah kesici özelliği sayesinde tokluk hissi verir.
  • Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklardan koruyabilir.
  • Vücutta var olan iltihabın azalmasında etkilidir.

Kimler greyfurt yememeli?

Greyfurt her ne kadar insan sağlığı bakımından yararlı bir meyve türü olsa da bazı bireylerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu noktada greyfurt ne ile tüketilmez konusu da gündeme gelebilir. Greyfurtun bazı ilaçlarla etkileşime girme özelliği vardır. Bundan kaynaklı antidepresan, kolesterol, yüksek tansiyon, anksiyete, kalple ilgili düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin bu meyveyi yemesi veya suyunu içmesi önerilmemektedir. Ayrıca kanser tedavi sürecinde olanların, böbrek ve mideyle alakalı hastalıkları olanların, kan inceltici ilaç kullananların da tüketmemesi önemlidir.

Reklam
Reklam

Greyfurtun yan etkileri nelerdir?

Greyfurt faydalı bir meyve türü olsa da çok fazla yenmemesi gereken meyvelerden biridir. Pek çok uzman bu meyvenin gün içerisinde 1 adet tüketilmesini tavsiye etmektedir. Bu meyve içerisinde asit bulunmaktadır. Sindirim sistemi bu tür meyveler içerisinde bulunan asitleri parçalamada güçlük çekebilir. Bu durum istenmeyen yan etkilerin görülmesine neden olabilir. Bu bağlamda greyfurt zararları genel olarak şöyledir:

  • Var olan gastrit, reflü gibi mide rahatsızlıklarını daha da artırabilir.
  • Cilt ile temas ettiğinde döküntü ve kızarıklar meydana gelebilir.
  • İçerisinde bulunan sitrik asitten kaynaklı diş minesine zarar verebilir.
  • Kalp ritim bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Bazı ilaçlarla etkileşeme girerek ciddi sağlı sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir.

Önemli not: Bu içerik tavsiye niteliği taşımamaktadır. Paylaşılan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunun teşhis veya tedavisi için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: