Gribe Karşı Kalkanınız!

Kışın soğukluğu kendini gösterdikçe grip tehlikesi artıyor...

Grip, kış aylarının gelmesiyle birlikte başta yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere pek çok kişiyi etkiliyor. Kış aylarının en yaygın hastalıklarından olan gribin, tokalaşma, yakın konuşma, kalabalık ortamlarda bulunma sırasında virüsler ile bulaşabilen bir hastalık olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak her zaman her yerde bulunan virüslerin neden herkesi değil de sadece bazı kişileri hasta ettiğini biliyor muyuz? Peki, neden bazıları bir kış geçse de hiç hasta olmazken bazılarının elinden mendil hiç düşmediğini?

Reklam
Reklam

Her iki sorumun kapısı da sağlıklı beslenme anahtarı ile açılıyor. Çünkü her gün enfeksiyona neden olabilecek milyonlarca virüs, bakteri, parazit, mantar ile karşılaşsak da bağışıklık sistemimiz bizi yeterince koruyorsa hastalanmıyoruz. Mikropları kendimizden uzak tutmak çok mümkün olmasa da zarar vermelerini engellemenin anahtarı olan sağlıklı ve dengeli bir beslenmeyi yaşam tarzı haline getirerek hastalıklardan korunabilirsiniz.

1.Anahtar: Her Saat Başı Bir Bardak Su İçin: Su, insan hayatı için oksijenden sonra en önemli öğedir ve insan vücut kompozisyonunun %60'ını oluşturur. Bağışıklığımızın sağlanmasında rol alan beyaz dolaşım sistemi denilen lenfatik dolaşım sisteminin ana bileşeni sudur. Günde 8-12 bardak su içmeye özen gösterin. Su içmeyi unutuyorsanız her saat başı bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirerek su tüketiminizi arttırabilirsiniz.

2.Anahtar: Dört Yapraklı Yoncaya Dikkat Edin: Dört yapraklı yoncanın her bir yaprağını temsil eden süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze ve meyveler, ekmek ve makarna gibi tahıl ürünlerini yeterli ve dengeli bir şekilde her gün tüketmeye özen gösterin. Bu tip beslenme sizi besin öğesi yetersizliğine bağlı bağışıklık sistemi zayıflamasından korumanın yanı sıra gün içerisinde daha aktif ve zinde yapacaktır.

Reklam
Reklam

3.Anahtar: Barsaklarınızdaki Dost Bakterilere Özen Gösterin: Hipokrates ‘Ölüm barsaklarda yerleşmiştir, kötü sindirim tüm kötülüklerin kaynağıdır.’ diyerek barsaklarımızın yaşamımızdaki önemini vurgulamıştır. Barsaklarımızda sindirimimize yardımcı olan ve bağışıklık sistemimizin bir parçası olarak hastalıklardan koruyan yaklaşık 500 çeşit yararlı bakteri bulunmaktadır. Barsak floramızı oluşturan dost bakterilerin korunması için probiyotik olan süt, kefir, yoğurt ile probiyotik bakterilerin gelişimine katkı sağlayan kuru baklagil, soya fasulyesi, enginar, kuşkonmaz gibi prebiyotiklerin tüketimine özen gösterilmesi bağışıklık sisteminizi güçlendirerek gribe yakalanma riskinizi azaltır.

4.Anahtar: Her Öğünde A ve C vitamini Olsun: Antioksidan vitaminler olarak bilinen A ve C vitaminlerinin düzenli alımı bağışıklık sistemimiz için vazgeçilmezdir. Yapılan çalışmalarda A vitamini alımının enfeksiyon oluşumunu engellediği, C vitamini alımının ise oluşan enfeksiyonun ilerlemesini engelleyerek en az zararla seyretmesini sağladığı gösterilmiştir. Mevsim meyve ve sebzelerinden havuç, karnabahar, brokoli, lahana, portakal, mandalina, greyfurt, elma A ve C vitamini bakımından zengindir.

Reklam
Reklam

5.Anahtar: Tavuk Suyuna Çorba İçin: Grip olduğumuzda annelerimin şifa olsun diye yaptığı ev yapımı bir harika olan bu çorba Mount Sinai hastanesi aratırmacıları tarafından incelendiğinde vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olduğu bulunmuş. Yapılan araştırmada tavuk suyunun hafif bir antibiyotik etkisi olabileceği ve bu sebeple gribin hafif atlatılabileceği gözlenmiştir.

DİYETİSYEN DERYA ZÜNBÜLCAN