Gribe karşı önlem alın

İZMİR (İHA) - Bazı durumlarda öldürücü olabilen gripten korunmanın tek yolunun aşılanma olduğuna dikkat çeken uzmanlar, aşının yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılması gerektiğini, uygun başlangıç zamanının ise eylül-ekim ayları olduğunu belirtiyor.

Grip virüslerinin neden olduğu akut bir solunum sistemi hastalığı olan grip, alt ve üst solunum yollarını tutarak, genellikle ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu hastalık, geçmişte çeşitli yollarla savaşılmasına rağmen henüz tam anlamıyla yok edilemiyor. Halen gripten korunma yollarının başında ve en etkili yöntem olarak aşılanma gösteriliyor. İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, aşının yararlı olması için salgın başlamadan önce yapılması gerektiğini, uygun başlangıç zamanının ise eylül-ekim ayları olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Badur, ayrıca aşıyla kişilerin yıl boyunca korunmuş olacağını, ancak gribe neden olan virüsler her yıl değiştiği için her yıl yeniden aşı yaptırmak gerektiğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Toplumda her yaştan bireyin aşılanabileceğini, ancak risk grubundaki kişilerin, sağlık çalışanlarının, risk grubu bakıcılarının ve aile yakınlarının mutlaka aşılanmaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Badur, buna karşın yumurta alerjisi olanlara grip aşısı yapılamayacağı konusunda uyardı. Aşılama gribe bağlı ölümlerde azalmayı sağlamanın yanı sıra, işe ve okula devam sürelerindeki kayıpları ve ilaç harcamalarını belirgin şekilde azaltıyor. Son yıllarda grip aşısı yaptıranların sayısında hızlı bir artış gözleniyor. 1989 yılında dünyada grip aşısı yaptıranların oranının yüzde 33'den ,1997'de 65.5'e yükselmesi dikkat çekiyor.

GRİP NEDİR? Grip, Influenza denilen virüsün, solunum yoluyla insan vücuduna girerek özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlara neden olduğu bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlanıyor. Grip enfeksiyonunun toplumun yüzde 1'ini etkileyen önemli bir sağlık sorunu olduğu belirtiliyor. Toplumun yüzde 10'undan fazlasını etkilemesi ise bir grip salgını anlamına geliyor. Grip, tüm dünyada, işe devamsızlığın yüzde 10'undan sorumlu tutuluyor. Grip, daha önceden de bilinmesine rağmen aslında 1918 yılında yol açtığı büyük salgınla gündeme oturmuş bir hastalık olarak gösteriliyor. İspanyol gribi nedeniyle 1918 yılında yaklaşık 20 milyon kişinin öldüğü belirtiliyor. Daha sonra 1957 yılında Asya gribi, 1968 yılında Hong Kong gribi diye bilinen grip salgınlarının ise oldukça büyük sayıda insan topluluklarını etkilediği kaydediliyor. 1957-1985 yılları arasında ortaya çıkan 16 salgının her birinde, ABD'de 10 bin-40 bin arasında ölüm vakasının belirlendiği ifade ediliyor.

Reklam
Reklam