Gribi Hafife Almayın

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, gribe neden olan virüslerin neden olduğu bazı...

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, gribe neden olan virüslerin neden olduğu bazı hastalıkların ölüm vakalarına dahi yol açabildiğini belirtti.

Gribin ani olarak gelişen bir solunum sistemi enfeksiyonu olduğuna işaret eden Dr. Şenol Okur, “Hastalığın karakteristik belirtileri ani gelişen baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı, ve ateş biçimindedir. Grip hastalığının etkeni RNA grubunun Ortomiksovirüs ailesinden ‘İnfluenza A’, ‘İnfluenza B’, ve ‘İnfluenza C’ adlı virüslerdir. İnfluenza A virüsüyle oluşan grip genellikle kış aylarında salgınlar biçiminde ortaya çıkar. İnfluenza B virüsü genellikle okul, kışla gibi toplu yaşanan yerlerde salgınlara yol açmaktadır. İnfluenza C virüsünün yol açtığı griplere fazla rastlanmamaktadır. Virüs havadaki damlacıklar içinde solunum yollarına girer. Virüs vücuda girdikten 18-36 saat sonra grip belirtilerine neden olur. Bunlar halsizlik, ateş, titreme, yorgunluk, kas ağrısı ve baş ağrısıdır. Boğaz ağrısı, sırt ağrısı, aksırma, burun akıntısı, gözlerde yaşarma , konjonktivada kızarıklık, kuru bir öksürük, iştahsızlık gibi belirtilerde hastalığın seyri sırasında ortaya çıkarlar. Hastalık ortalama olarak 7 gün sürer. Hastalık kendi kendisiyle sınırlı kaldığı yani komplikasyon yaratmadığı sürece tehlikeli değildir” dedi.

Reklam
Reklam

Gribin en çok yol açtığı komplikasyonun zatürre olduğu belirten Okur, “Zatüre ya virüse bağlıdır ya da grip nedeniyle zayıflayan organizmada akciğerlere yayılan bakterilere bağlıdır. Gelişebilecek olan diğer komplikasyonlar sinüzit ve orta kulak iltihabıdır. İnfluenza virüsünün yol açtığı önemli bir komplikasyonda ‘Reye’ sendromu dur. Reye sendromu gelişmemesi için ateş düşürücü olarak aspirin kullanılmamalıdır. Bu durumda beyinde ödem ve karaciğerde yağlanma görülür. Reye sendromuna diğer bazı virüs çeşitleri de yol açabilir. Hastalığın ölüm riski yüksektir. Hastalığın özel bir tedavi yöntemi yoktur. Kullanılan antibiyotiklerin ne hastalığı iyileştirdiği, nede doğacak komplikasyonları kesinlikle önlediği söylenebilir. Antibiyotik tedavisine komplikasyon belirdiğinde başlamak daha doğrudur” diye konuştu.

Grip aşıları konusunda da bilgiler veren Okur, şu uyarılarda bulundu: “Grip hastalığına yakalanan kişilerin 3-7 günlük yatak istirahatında bulunmaları, dengeli beslenmeleri gereklidir. Hastalığı başkalarına bulaştırmamak için; doktorumuza başvuralım, ellerimizi yıkayalım, uzaktan selamlaşalım, İstirahat edelim ve tıbbi maske kullanalım. Bazı grip virüsü tiplerine karşı aşılar geliştirilmiştir. Önleyici olarak bu aşılar kullanılabilir. 65 yaş üzeri kişilere, sağlık personeline ve kronik hastalığı olanlara aşılama önerilmektedir. Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak bu konuda halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: