Gribin etkili ilacı "Aşı"

Türkiye'de ve dünyada etkisini hızla artıran grip mikrobundan çocuğunuzu nasıl kurursunuz? Uzmanlar, suçiçeği veya grip belirtileri gösteren bir çocuğa aspirin verilmemesi gerektiği aksik taktirde 'Reye' sendromuna yol açılabileceğini belirttiler.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, öncelikle çocuğunuzun ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız, önce ateşini ölçürün. Yirmi dakika sonra, değişip değişmediğini anlamak için tekrar ölçün. Çocuğunuzu yatırın ve oda serinse bile giysilerin çoğunu çıkartın. Ateşi olan bir çocuğun ancak ince bir çarşafla örtünmeye ihtiyacı vardır. 40 derece ateşi olan çocuğunuzun bütün vücudunu ılık su ile ıslatılmış süngerle silerek ateşi düşürebilirsiniz. Ancak her beş dakikada bir ateşi ölçün ve 39 dereceye düştüğü zaman uygulamayı durdurun. Hiçbir zaman bu iş için soğuk su kullanmayın. Soğuk kan damarlarını büzüştüreceği için ısıyı düşürmek yerine yükseltecektir. Yukardaki uygulamalar bir netice vermezse, ateş düşürücü şurup verin. Suçiçeği veya grip belirtileri gösteren bir çocuğa hiçbir zaman aspirin vermeyin. Reye sendromuna neden olabilirsiniz.

Reklam
Reklam

'Derslerinden eksik kalmasın' mantığıyla annelerin okula gitmesini istediği vurgulayan uzmanlar, çocukların halsizlik, kırıklık ve burun akıntısı sebebiyle zaten yeterince derslere konsantre olamadığına dikkat çekiyor. Uzmanlar ayrıca, gribin yılda sadece bir kez, nezle ya da soğuk algınlığının ise erişkinlerde 3-4, çocuklarda 8-10 kez görülebildiğini ifade ediyor. Her çalışan kişi için 3-7 gün arasında iş gücü kaybına yol açan ve 20. yüzyılda 25 milyon insanın ölümüne yol açan grip enfeksiyonundan korunmada, aşılanma en etkili yöntem olarak kabul ediliyor.

Grip ve soğuk algınlığına neden olan 200 kadar değişik virüsün tanımlandığını ifade eden uzmanlar, "Hastalık bulaşmayı takiben 1-3 günde üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, boğaz ağrısı, yaygın kas ve eklem ağrıları, bulantı, genizde dolgunluk ve akıntı, gözlerde yanma, kızarıklık, burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bulantı ve kusma görülebilir" diye konuştular.

DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

-Bol C vitamini alın, C vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketin.

Reklam
Reklam

-Mevsimine uygun giyinin.

-Bol ılık sıvı gıdalar tüketin.

-İstirahat edin. Bu sayede hem daha kısa zamanda iyileşirsiniz hem de hastalığın çevreye yayılmasının önüne geçersiniz.

-Grip veya soğuk algınlığının hapşırma yoluyla damlacık eneksiyonları aracılığı ile bulaşmasının önüne geçmek için kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışın.

-Hapşırırken kullandığınız mendilleri tekrar kullanmayın.

-El hiyjenine dikket edin, ellerinizi bol sabunlu suyla yıkayın.

-Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaç kullanın.

-Grip aşısı olun.

Anahtar Kelimeler: