Kocaeli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Usanmaz, her mevsimin kendine göre enfeksiyon hastalıkları olduğunu söyleyerek, "Özellikle kış aylarında günlük hava değişimleri, sıcaklık farkları, yağmur ve kar özellikle zayıf bünyeli olan çocuklar üzerinde gribal enfeksiyonlara neden oluyor. İlk olarak üst solunum yollarında başlayan bu enfeksiyonlar, gerekli vitaminler alınmadığı takdirde alt solunum enfeksiyonlarına yani bronşite, zatürreeye dönüşebiliyor" dedi.
Dr. Usanmaz, çocukların yanısıra yetişkinlerin de soğuk algınlığına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Kamuoyunda grip aşısı vurulduktan sonra bir daha grip olunmayacağı yönünde yanlış bir kanı var. Bilinen 70 ile 80 arasında gribe neden olan virüs var. Grip aşısı üreticileri, bir önceki yıl en çok görülen virüse yönelik aşı üretmektedir. Ancak bir ya da birkaç virüs için aşı üretilmektedir. Oysa 70-80 virüs için bu aşı kesinlikle yeterli değil. Yani insanlarımızın gripten kurtulmak için ille de grip aşısı vurulmasına gerek yok. Ancak riskli gruplar olan şeker, kalp, akciğer ve kanser hastalarının bünyelerinin zayıf olmasından dolayı grip aşısı vurulmaları uygun olur" diye konuştu.
Dr. İsmet Usanmaz ayrıca, çocuk polikliniğine normal günlerde 50 hastanın geldiğini, havaların soğumasıyla birlikte bu sayının 100'e çıktığını söyledi.