"Grip tedavisinde antibiyotik kullanmayın"

İSTANBUL (İHA) - Kış mevsiminin en bulaşıcı virüs hastalığı olan gribin tedavisinde kesinlikle antibiyotik kullanılmaması gerektiği bildirildi.

Acıbadem Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sarıgüzel Sar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, gribin, influenza virüsünün yol açtığı bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, "Hastalık, 39 derecenin üzerinde ateş, aşırı halsizlik, baş ağrısı, şiddetli kas ağrısı ve kuru öksürük şikayetleri ile başlar. Bazen boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması gibi belirtiler de eklenebilir. Çocuklarda daha sıklıkla olmak üzere karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal de görülebilir. Yüksek ateş, şiddetli kas ağrıları ve aşırı halsizlik sebebiyle 3-7 gün gibi bir süre yatak istirahatı gerekmektedir. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmakta, ancak birkaç hafta halsizlik ve öksürük devam edebilmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Grip hastalığında antibiyotik kullanımının virüslere etkisi olmadığını da kaydeden Uzm. Dr. Nevin Sarıgüzel Sar, "Tedavide yatak istirahatı yapılmalı, bol sulu gıdalar tüketilmeli ve belirtileri giderici (ateş düşürücü, ağrı kesici) ilaç alınmalıdır" diye konuştu.

Uzm. Dr. Nevin Sarıgüzel Sar, grip açısından riskli grubu ise şöyle sıraladı:
"Yaşlılar (65 yaş ve üzeri), çocuklar (6-23 ay), kronik kalp, damar, astım, bronşit, böbrek, kan, şeker ve kanser hastaları ile bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alanlar ve gebeler".

AŞI ÖNERİLEN GRUPLAR Gribi önlemek için en doğru yolun, zamanında aşı yaptırmak olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Sar, aşı için en uygun zamanın da ekim-kasım ayları olduğunu bildirdi. Uzm. Dr. Nevin Sarıgüzel Sar, aşının, grip ile ilişkili solunum yolu hastalıklarını, risk grubundaki kişilerde gribe bağlı hastaneye yatırılışları ve ölümü, çocuklar arasında orta kulak iltihabını ve yetişkinler arasında iş gücü kaybını önlediğini vurgulayarak, "Bu açıdan, özellikle 65 yaş ve üzerinde olan kişiler, diyabet ve astım hastaları, kronik akciğer, kalp, damar, kan hastalığı olanlar, kanser hastaları ve bağışıklık sistemini zayıflatıcı ilaç kullananların aşı yaptırmasında sonsuz yarar var" dedi.
Uzm. Dr. Sar, yumurtaya karşı alerjisi olanların, 6 aydan küçük bebeklerin, hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan kişilerin aşı yaptırmaması gerektiğini belirterek, "Aşı sağlıklı erişkinlerde yüzde 70-90 oranında gribi önler. Risk grubunda ise hastalıktan önleme oranı yüzde 50'ye düşmektedir, yine risk grubunda gribe bağlı ölümü ise yüzde 80 önlemektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gripten korunmanın tek yolunun sadece aşı olmadığını da kaydeden Uzm. Dr. Sar, "Gribe yakalanmış kişiler ile yakın temastan, ortak eşya kullanmaktan kaçınılmalı. Temas ihtimalinde eller su ve sabunla yıkanmalı veya kolonyalı mendille silinmeli. Elleri yıkamadan önce ağza ve burna dokunulmamalı" uyarısında bulundu.