Toplum sağlığını, dünya ve ülkemiz ölçüsünde tehdit eden hastalık, sakatlık, engellilik etkenlerinin ilk sıralarında ölüm veya inme ile sonuçlanan beyin-damar hastalıklarının geldiğini belirten TÜBAS Genel Başkanı ve Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Özsoy Peker, "Alzheimer, parkinson, MS gibi beyin ve sinir sisteminin yaşlanma ile süregelen hastalıkları ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca ülkemizde çok sık görülen trafik ve iş kazaları sonucu gelişen beyin, omurilik ve sinir yaralanmaları, ölümden çok ağır sakatlanmalara kadar geri dönüşü olmayan bireysel, ailesel ve toplumsal zararlara yol açmaktadır. Ülkemizde de ciddi boyutlara tırmanan ve özellikle saldırganlık ve suç işleme ile ilişkilendirilen madde ve ilaç kullanımı ve bağımlılığı, başlı başına kaygı verici bir beyin-davranış sorunudur. Epilepsi, körlük, işitme bozukluğu, öğrenme güçlüğü, otizm gibi sorunlar da halen araştırılmayı ve çözümlenmeyi bekleyen sorunlar arasındadır" dedi.
Şizofreni ve ilgili düşünce bozukluklarının, doğum öncesi ve sonrası erken beyin gelişimi evrelerine tarihlenen ve birden fazla sinir ileti maddesi sisteminin genetik gelişimsel düzensizliklerine bağlı olarak ergenlik yaşlarında kendini gösteren hastalıklar olduğu görüşünün giderek güçlendiğini belirten Prof. Dr. Peker, "2004 yılında, çok önceden dondurulmuş kan serum örneklerindeki testlerle, tam kesinlik kazanan bir başka kuram da, annenin gebeliğin ilk 3 ayı içinde geçirdiği gribal enfeksiyon etkeni influenza virüsünün, çocuğundaki şizofreni olma riskini yedi kat arttırdığı gerçeğidir" diye konuştu.
Prof. Dr. Peker, 1998'den beri TÜBAS'ın önderliğinde kutlanmakta olan Beyin Haftası'nın halka açık olarak düzenlenen etkinliklerle beyin ve sinir sisteminin işlevleri, potansiyel gücü konularında kamuoyu oluşturmayı hedeflediğini açıkladı.