Grip zayıf bünyeyi sever

Bağışıklık sistemi insan vücudunun en önemli sistemlerinden biridir. Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlara ve kansere karşı korur.

Bağışıklık sisteminin güçlü olması ve desteklenmesi hem kanser türlerinden hem de soğuk algınlığı, grip vb. enfeksiyonlardan etkilenme olasılığını azaltmak için en önemli temeldir.

Kış aylarına girerken ve özellikle çok dikkat etmemiz gereken şu dönemde beslenmeniz de bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için çok önemli. Üst solunum yollarına bulaşan farklı pek çok virüs olabilir. Bu virüslere maruz kalmamıza rağmen senede bir-iki defa soğuk algınlığı geçiririz. Eğer daha sık ve kolay grip oluyorsanız bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerekli. Bunun için öncelikle beslenmenizi gözden geçirin.

Reklam
Reklam

Ne kadar meyve, sebze tüketiyorsunuz ? Şekerli, yağlı ve protein ağırlıklı beslenme şekliniz var mı? Spor yapıyor musunuz ? Sigara içiyor musunuz ? Alkol tüketiminiz nasıl ? Bunların hepsi bağışıklık sisteminizi ilgilendiren sorulardır ve dikkat edilmesi gereken durumlardır.

Kuvvetli Bir Bağışıklık Sistemi

Eğer soğuk algınlığına kolay yakalanıyorsanız 2-3 günlük geçici çözümlerle değil, beslenme şeklinizi her zaman sizi koruyacak şekilde değiştirmelisiniz.

Destek koruma için en önemli vitaminler, A, C, E, B, çinko ve selenyumdur.

Çinko için; et, peynir ( yağsız olmasına özen gösterin), badem, ceviz, kurubaklagil ve bulgur en iyi besinlerdir.
Selenyum için; deniz ürünleri, böbrek ve et ürünleri en iyi kaynaklardır.

Genel yaşam şeklinizde yapmanız gereken temel değişiklikler ise hayat boyu sizi korur.
Sigara içmemek
Yeşil sebze ve meyve tüketimini arttırmak
Düzenli öğünler
Uygun vücut ağırlığı
Düzenli egzersiz
Düzenli uyku

Her öğün C Vitamini, Portakal ve Maydanoz

C vitamini en dayanıksız vitamindir ve besinlerin pişirilme, saklama aşamasında kayıpları fazladır. Bu nedenle etkili olması için doğru kullanmak gerekir. Sebze ve meyveler kesildikten veya pişirildikten sonra bekletilirse vitamin kayıpları olur. Bunun için sebzeler bekletilmeden ve susuz olarak kısa sürede pişirilirse daha az kayıp olur.

Reklam
Reklam

Günlük ihtiyacımız 60-75 mg dır. Sigara içenler bunun 2 katını almalıdırlar.
C vitamini depolanmayan bir vitamin olduğu için fazlası idrarla atılır. Yani vitamin tabletleriyle fazla miktarda alırsanız vücudunuzdan direk atılacaktır. (1500 mg a kadar çıkılırsa)
Portakal, mandalina, greyfurt, limon ve maydanoz en fazla C vitamini bulunan besinlerdir.
Kahvaltı dahil olmak üzere her yemekten sonra mutlaka meyve veya bol yeşillikli bir salata yemeğe çalışın.

Şekerden Kaçının

Fazla şeker tüketimi insülin düzeylerinde yükselmeye neden olmanın yanı sıra akyuvarların yabancı maddeleri yok etme yeteneğini azaltabilir. Buda bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bu doğal şeker dediğimiz bal, meyve suyu gibi şekerler olsa bile geçerli bir durumdur. Bu nedenle şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

Dinlenme ve Bol Sıvı

Derin uyku sırasında bağışıklığı artıran bileşimler salgılanır ve sinir sistemi dinlenme halinde vücut işlevlerini kontrol eder. Dinlenmenin ve uykunun yeri göz ardı edilmemelidir.
Bol bol sıvı tüketin. Solunum yollarını kaplayan ince zar susuz kaldığında virüsler için çok daha elverişli bir ortam oluşur. Tükettiğiniz sıvılar glikoz, fruktoz, bal veya şekerli meyve suları olmamalıdır. Şekersiz taze meyve suyu, bitki çayları ve su olabilir.

Reklam
Reklam

Koni çiçeği ( Echinacea)

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için birçok bitki vardır ama içlerinde en fazla bilimsel çalışma yapılmış olanı koni çiçeğidir. Pek çok çalışmada soğuk algınlığını iyileştirmede olumlu etkileri görülmüştür. Beslenmenize ek olarak kış aylarında kullanabilirsiniz.

Radikal

Anahtar Kelimeler: