Gripten, aşıyla korunun

International Hospital İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, havaların serinlemeye başladığı bu günlerde akut virüs hastalığı gripten korunmanın en güvenli yolunun, aşı uygulanması olduğunu söyledi. Dr. Mamçu, en sık yetişkinlerde ve çocuklarda görülen soğuk algınlığının tedavisinde ise antibiyotik kullanılmasının yanlışlığına dikkat çekti.

Dr. Dilek Leyla Mamçu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden grip hastalığının, ülkeler ve kıtalararası yaygınlaşma özelliğine sahip olduğunu hatırlatarak, ciddi akciğer hastalıklarına yol açabilmesinden dolayı, soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farklı olduğunu bildirdi.

Günümüzde grip (influenza) aşılarının, grip hastalığından korunmanın en güvenli yolu olduğunu ifade eden Dr. Mamçu, aşıların, Eylül-Aralık ayları arasında tek doz olarak üst kolun dış yüzeyine uygulandığını belirtti. Dr. Dilek Leyla Mamçu, aşının, bebekler ve küçük çocuklarda uyluğun ön yüzünden kas içine yapılabileceğini, daha önce aşılanmış 9 yaş altı çocuklara birer ay ara ile 2 doz önerildiğini kaydetti. Dr. Mamçu, gribe karşı aşılanması gereken grup için yer alanları şöyle sıraladı:
Astım, kronik akciğer veya kalp, şeker, böbrek ve kan hastalığı olanlarla, sağlık personeli (doktor, hemşire ve diğer personel), huzurevi ve kronik bakım ünitelerinde çalışanlar, ev hemşireleri, 65 yaş ve üzerindekiler, dış ülkelere seyahat edecek olanlar ve önemli toplum hizmeti verenler.

Reklam
Reklam

SOĞUK ALGINLIĞI

International Hospital İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, soğuk algınlığının ise, çeşitli virüslerin yol açtığı, üst solunum yollarında bazı belirtilere yol açan 'hafif' seyirli bir hastalık olduğunu vurgulayarak, en sık yetişkinlerde ve çocuklarda görüldüğünü söyledi. Dr. Dilek Leyla Mamçu, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürük belirtileriyle ortaya çıkan soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmamasına rağmen, bu konuda sıklıkla yanlış yapıldığına da dikkat çekti.

Soğuk algınlığının en sık kış mevsiminde görüldüğünü belirten Dr. Mamçu, bunun başlıca sebepleri arasında, 'Kötü havalandırılan ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi, güneş ışınlarının daha az oluşu, daha çok toplu halde yaşanması, bu mevsimde stresin daha fazla olması ve burundaki koruyucu mukozanın soğuması ile virüslerin hızla çoğalması'nın sayılabileceğini bildirdi. Dr. Mamçu, soğuk algınlığının, bebekler, çok yaşlılar ve bağışıklık sistemi problemli olan kişilerde çok ciddi, hatta ölümcül olabileceği uyarısında da bulundu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: