Gripten tansiyona şifa kaynağı kereviz

Tarihi çok eskilere dayanan kış sebzesi kerevizin kanserden yüksek tansiyona, gripten kolesterola kadar her türlü hastalığa iyi geldiği belirtildi.

Anayurdu Akdeniz havzası ile Kafkasya olan Maydanozgiller'den kereviz tam bir şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Kereviz, geniş yaprakları, uzun yaprak sapları ile şişkin bir gövdesi olan bir bitki olarak biliniyor. İki çeşit kereviz var, bunlardan bir tanesi kökü yumru bağlamayan, yaprak sapları uzun olan yaprak kerevizi, diğeri ise yaprak sapları kısa kökü yumrulu kök kerevizi.

Kereviz A, B ve C vitamini, kalsiyum, demir, potasyum ve kireç içeriyor. Kanserden yüksek tansiyona, gripten kolesterola kadar her türlü hastalığa karşı tedavi edici etkisi var biliniyor. Yunanlılar ve Romalılar tarafından keşfedilip tıp ve yemeklerde kullanıldığı belirtiliyor. 2500 yıl önce hekimlerin babası Hipokrat, "Altüst olmuş sinirleriniz için kereviz besininiz ve ilacınız olsun" demiştir. Özellikle erkeklerde cinsel arzuyu kamçılayan ve cinsel gücü artıran kereviz, zamansız iktidarsızlık için doğal bir çare olarak tavsiye ediliyor.

Reklam
Reklam

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Besin değerlerinin yanı sıra kerevizin sağlığımıza yararlı etkileri bitkiyi şifalı (tıbbi) otlardan saydıracak kadar çok. Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor. Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığı, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor. Kanı pisliklerden temizlediği ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını belirten uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor: "Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Güçlü bir idrar söktürücüdür. İçerdiği apiol adlı maddeyle idrar yollarını ve kanı temizler. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Bedende şikayetlere neden olan bazı durumlara iyi gelir. Sinirleri yatıştırıcı etkisi var. Aşırı sinirlilik durumunu yok eder."
Kerevizin bedene yararlı diğer etkileri de şunlar: "Uyarıcıdır, bedeni güçlendirici toniktir, gaz söktürücüdür, iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır, şişmanları zayıflatır, cinsel faaliyeti artırır. Bu etkileri sağlamak üzere, kereviz, yemeklerde ve salatalarda bolca tüketilir. Ya da piyasadan satın alınan kurutulmuş kereviz tohumlarından 1-2 tatlı kaşığının üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
Kerevizin tarihinin çok eskilere, antik Yunan'a kadar dayandığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

O zamanlar kereviz o kadar önemli bir bitki olarak biliniyor ki, spor yarışmalarını kazananların başlarına ödül olarak yabani kerevizden taç yapılıp konuluyor. Ancak kerevizin şöhreti kötü bir talihsizlik sonucu spor yarışmalarını kazanan kralın oğlunu kereviz yaprakları arasına giren bir yılanın sokmasıyla lekeleniyor ve yalnızca ölüm çelengi olarak kullanılmaya başlanıyor.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. sap ya da yaprak kerevizin besin değerleri şöyle: 17 kalori; 0,9 gr. protein; 3,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 29 mgr. fosfor; 39 mgr. kalsiyum; 0,3 mgr. demir; 126 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum: 240 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini: 0,06 mgr. B6 vitamini; 8 mcgr. folik asit; 9 mgr. C vitamini ve 0,5 mgr. E vitamini. 100 gr. kök kerevizin yukarıdakilerden farklı besin değerleri şunlar: 40 kalori; 1,8 gr. protein; 8,5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr. potasyum.

(İHA)

Anahtar Kelimeler: