Grizu faciasını yeniden yaşadılar

Zonguldak’ta, 17 Mayıs 2010 tarihinde 30 maden işçisinin öldüğü grizu faciasıyla ilgili davada, aileler yeniden...

Zonguldak’ta, 17 Mayıs 2010 tarihinde 30 maden işçisinin öldüğü grizu faciasıyla ilgili davada, aileler yeniden grizu acısını yaşadı. Ölen işçilerin yakınları, bir kurum yetkilisinin mahkemedeki ifadesine tepki gösterdi.
İlk bilirkişi raporunun yetersiz bulunmasının ardından ikinci bilirkişi raporuyla yeniden başlayan davanın ilk duruşması Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. 25 sanık, 9 mağdur, 4 mağdur ve sanık ve 52 müştekinin katıldığı davada, sanıklardan Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) elektrik teknikeri Hasan Karakaş savunmasını verdi. İddiaları kabul etmeyen Karakaş, sabah saatlerinde bozulan metan gazı ölçen sensörlerin, olay yerine gönderilen 2 uzmanın çalışması sonucu onarıldığını söyledi. Karakaş, “Biz sabah sensörleri onardık. Bizim görevimiz yalnızca sensörlerin elektriksel çalışmasını ve arızaların giderilmesini sağlamaktır. Bilirkişi raporunda sensörlerin çalışmadığı yazılmıştır, bu cihaz son dakikaya kadar aşağıdaki verileri yukarıya vermiştir” şeklinde savunma yaptı.
Daha sonra avukatların yeniden sanık seçimini yapması için duruşmanın ertelenmesi talebini görüşen mahkeme heyeti, bazı avukatların birden fazla sanığın vekilliğini üstlenmesinin menfaat çatışması doğuracağı gerekçesiyle duruşma 12 Ocak 2012 tarihine ertelendi. Mahkeme ayrıca duruşmaya katılmayan sanıkların bir sonraki duruşmaya mazeretsiz katılmamaları durumunda polis zoruyla getirilmeleri, avukatların ise 15 gün içerisinde sanık seçimi yapması gibi gerekçelerle mahkemeyi 12 Ocak 2012 tarihine erteledi.

Reklam
Reklam

AİLELER TEPKİ GÖSTERDİ
Bu arada, mahkeme çıkışı grizuda evladını kaybeden anne-babalar ve eşler, Karakaş’ın savunmasına tepki gösterdi. Sanıkların rahat tavırlarına öfkelenen aileler gözyaşları döktü.
Eşi Ekrem Akkaya’yı(26) kaybeden gözü yaşlı eş Yeter Akkaya, duruşmaya 1 yaşındaki kızı Ecrin, kayınvalidesi Pakize ve kayınpederi Ramazan Akkaya ile geldi. Duruşma sonrası baba Ramazan Akkaya, TTK Elektrik teknikeri Hasan Karakaş’ın ‘sensörler çalışıyordu’ ifadesine tepki göstererek, “Yalan söylüyor. Sensör çalışsa orada grizu patlamaz. 26 yaşında emek vermişim, altın gibi çocuk emanet etmişim.” şeklinde konuştu. Eşini 4 aylıkken kaybeden Yeter Akkaya ise “Eşim grizuda öldüğünde daha 4 aylık evliydik. 3 aylık hamileydim. Şimdi çocuğum 1 yaşına girdi. Yavrum bana büyüyünce sorarsa ne diyeceğim?” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz