Grup toplantısının perde arkası

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okul ihalelerinde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle kendisi hakkında Başbakanlığa suç duyurusunda bulunan Kamu İhale Kurumu aleyhine dava açmaya hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kamu İhale Kurumu hakkında neden dava açmayı düşünmüyorsun?" telkinini olumlu karşılayan Çelik, kurum hakkında en kısa sürede dava açacağını bildirdi.

AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nın basına kapalı bölümünde ağırlıklı olarak CHP'nin İMKB'nin 8 yıllık kesintisiz eğitimi desteklemek amacıyla sağladığı kaynakla gerçekleştirilen okul inşaat ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı, bu ihalelerle ilgili yolsuzluk iddialarının soruşturmasını zamanında yaptırmayarak, görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanı Çelik hakkında verdiği soruşturma önergesi ele alındı.

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Bakanı Çelik, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek soruşturma önergesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak kendini savundu. Kendisine yönelik iddiaların hasmane bir tutumla gündeme getirildiğini ve tamamen ideolojik olduğunu belirten Çelik, "Kimsenin hakkını yemedim, yedirmedim. Tamamen kanuna uygun davranıldı. Hiçbir hak ihlali söz konusu değildir. 35. sıradakine ihaleyi verdik; ama neden verdiğimiz sorulmuyor. Bununla ilgili bir kamyon dolusu belge var. İhaleyi en ucuz teklifi sunana verdik" diye konuştu. Çelik'in konuşması sürerken Başbakan Erdoğan devreye girerek, "Neden Kamu İhale Kurumu hakkında dava açmıyorsun?" diye sordu. Başbakan Erdoğan'ın telkinine sıcak bakan ve kendisinin de aynı yönde düşündüğünü söyleyen Çelik, en kısa sürede Kamu İhale Kurumu aleyhine dava açacağını açıkladı.

Çelik, sonuçlanan ihale fiyatlarının, Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 altında olduğunu belirterek, ihalenin konusu itibariyle de Türkiye'nin en kapsamlı ihalesi olduğunu bildirdi. 62 paket ihaleye toplam bin 758 istekli çıktığını hatırlatan Bakan Çelik, ihale için verilen tüm tekliflerin incelemeye alındığını, aşırı düşük teklif sorgulamasının 4734 sayılı yasaya tamamen uygun olarak yapıldığını ifade etti. İnceleme safhasında 'eşitlik ve rekabet' ilkesine uyulduğunun altını çizen Çelik, tamamen objektif kriterlere göre değerlendirme yapıldığını söyledi. Çelik, "Hatta şu ana kadar yapılan 4734 sayılı kanun, uygulaması içinde en objektif olanlardan. Tüm kararlar somut kriterlere dayalı olarak alınmıştır. Kamu İhale Kurulu tekliflerin alındığı tarihten sonra yayımlanan genel tebliğe uyulmadığı gerekçesini esas alarak karar vermiştir. Kamu İhale Kurumu'nun tebliği, hukuki olarak bu ihalede uygulanamaz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan da AK Parti'li milletvekillerini Bakan Çelik'e sahip çıkmaya çağırdı. Başbakan Erdoğan, "Arkadaşınızı yalnız bırakmayın. CHP'nin ekmeğine yağ sürmeyin. Önergeyi desteklemeyin" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan ayrıca, daha önce yaptığı "Asgari ücrette sürpriz bekleyin" açıklamalarına da açıklık getirdi. Sözlerinin basın tarafından yanlış algılandığını ifade eden Erdoğan, "Ben oran olarak değil, zamanlama olarak sürpriz olabilir dedim. Sözlerim yanlış anlaşıldı" dedi.