Gso Meclis Toplantısı Yapıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep ihracatının başarılı şekilde sürdüğünü belirterek,...

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep ihracatının başarılı şekilde sürdüğünü belirterek, “Gaziantep’in ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 94. Bu ülke ekonomisine büyük katkısını göstermektedir’’ dedi.

Konukoğlu, GSO Haziran ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Gaziantep’in mayıs ayı ihracatının yüzde 14,9 arttığına işaret eden Adil Konukoğlu, “Son dönemlerde Türkiye ihracatının yavaşlamasını rağmen, Gaziantep’in ihracatının başarılı şekilde yürüdüğünü görüyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İhracatın ithalatı karşılama oranının, ülke ekonomisine katkılarını gösterdiğinin altını çizen Konukoğlu, Gaziantep’te Ocak-Nisan 2013 döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 94 olduğunu belirtti. En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara’nın ardından Gaziantep’in 6. sırada bulunduğunu anımsatan Konukoğlu, İstanbul’un ihracatının ithalatı karşılama oranının yüzde 47, Kocaeli’nin yüzde 108, Bursa’nın yüzde 120, İzmir’in yüzde 85 ve Ankara’nın yüzde 67 olduğuna dikkati çekti.

Konukoğlu, “Gaziantep’in ihracatının ithalatı karşılama oranı geçen yılsonunda yüzde 110’du. Bu yılsonunda da aynı şekilde gerçekleşeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu

İhracat hedeflerine ulaşabilmek için pazar sayısını artırmanın önemine değinen GSO Başkanı Konukoğlu, “İlk 5 ayda 165 ülkeye ihracat yapmışız, bu sayı 2012 sonunda 177 ülkeydi. Ülke sayısını ne kadar artırırsak, 2023 vizyonunda koyduğumuz, dünyada gümrük kapısı olan her ülkeye ihracat hedefimizi gerçekleştiririz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Gaziantep’te Ocak-Mart 2013 döneminde bildirge veren işyeri sayısı ortalamasının yüzde 9,8 artışla 27 bin 788 olmasından ve sigortalı sayısı ortalamasının yüzde 17,3 artışla 237 bin 56’ya ulaşmasından dolayı sanayicilere teşekkür eden Konukoğlu, toplam sanayi elektrik tüketiminin de Ocak-Mayıs döneminde yüzde 18 arttığına vurgu yaptı.

Adil Konukoğlu, “Bu artış oranları dikkate alındığında, Gaziantep geçen yıl ortalama minimum yüzde 12-15 büyümüş” değerlendirmesinde bulundu.

GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu da konuşmasında, kent ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gezi Parkı olaylarına değinerek sağduyu çağrısına bulunan Topçuoğlu, çevre duyarlılığı ile başlayan eylemlerin amacını aştığını, ülke ekonomisine ve yurt dışı imajına zarar vermeye başladığını kaydetti.

Topçuoğlu, “Herkesi burada sağduyuya davet ediyoruz. Eylemlerin bir an önce sonlandırılması ülke menfaatlerimiz için kaçınılmazdır” uyarısını yaptı.

Gaziantep sanayisinin hızlı büyüdüğünü, ama şehrin altyapısının bu büyüme hızına ayak uydurmakta geciktiğini kaydeden Topçuoğlu, yerel yönetimlerin ve mülki idarenin önümüzdeki 5-10 yıllık kentsel planlamada sanayi alanındaki gelişmeyi göz önüne alması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Sanayi ve hizmet sektöründeki büyümeye paralel olarak önümüzdeki beş yılda istihdamda yüzde 30 artış beklediklerini ifade eden Topçuoğlu, şehirde özellikle yeni konut alanlarının açılması gerektiğini vurguladı. Gaziantep’in altyapısının, sanayinin büyüme hızıyla orantılı gelişmesi gerektiğine işaret eden Topçuoğlu şöyle konuştu:

“Eğer bugünden 5 yıl sonramızı planlayamazsak bu şehir Türkiye’nin standartlarının üzerinde pahalı bir şehir haline gelme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Böyle bir ortamda da bizim başka şehirlere karşı rekabet gücümüzü kaybetmememiz lazım. Bunun için Belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının, odaların ve devlet kurumlarının ortak aklı harekete geçirilerek şehrin alt yapı çalışmalarının hızlandırılması gerekir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: