GSS borç sorgulama işlemleri e-Devlet'te

GSS borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet çatısı altında gerçekleştirebilirsiniz. GSS borç sorgulama sisteminden yapılacak işlemler sonrasında borç takibini kolaylıkla yapabilirsiniz.

GSS borç sorgulama işlemi e-Devlet'te! Kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen pek çok işlemin internet üzerinden hızlı bir şekilde yapılabilmesine olanak veren e-Devlet kapsamında GSS (Genel Sağlık Sigortası) Borç sorgulama işlemi de yapılabiliyor. e-Devlet kapısı olarak bilinen ve kullanıma açılan bu portaldan yapılabilecek pek çok işlem var. GSS borç sorgulama bu işlemlerden yalnızca biri. GSS borç sorgulama ya da e-Devlet çatısı altında yapılabilecek pek çok işlemi gerçekleştirmek için ilk yapılması gereken şey ise bir e-Devlet şifresi almak. Ücretsiz olarak sunulan bu hizmetten yararlanmak için önce PTT şubelerinden bir şifre almak ve kullanıcı oluşturmak gerekiyor. 2 TL karşılığında tüm PTT şubelerinde gerçekleştirilen bu işlemin ardından artık bir e-Devlet hesabına sahip oluyorsunuz.

Reklam
Reklam

e-Devlet sistemine T.C. Kimlik Numarası ve size verilen ya da sizin belirlemiş olduğunuz şifreyi kullanarak giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yapılmasının ardından İçişleri Bakanlığı hizmetleri arasında bulunan GSS borç sorgulama hizmetinden yararlanabilirsiniz. e-Devlet'te Gelir İdaresi Başkanlığı hizmetleri arasında yalnızca GSS borç sorgulama bulunmuyor. Bunun yanında Muhtaçlık (Dul Yetim Maaşı) Başvurusu işlemini de e-Devlet'ten yapabilirsiniz. Ayrıca pek çok kamu kurum ve kuruluşundan yapılan işlemleri de e-Devlet'te bulabilirsiniz.

GSS BORCU SORGULAMA

Gelir İdaresi Başkanlığı işlemleri arasında yer alan GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirerek borçlarınızı öğrenebilirsiniz. Bu işlemi e-Devlet'ten yapmak için öncelikle portala giriş yapmak gerekiyor. e-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza ve T.C. kimlik kartı ile GSS borç sorgulama işlemlerinden kendinize uygun olanı seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. GSS borç sorgulama sisteminden yapılacak işlemler sonrasında borç takibini kolayca yapabilirsiniz.

Reklam
Reklam

GENEL SAĞLIK SİGORTASI

GSS borç sorgulama genel itibari ile Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmış olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödenen yada ödenmeyen prim borçlarının kontrolü anlamına gelmektedir. Buradaki borç sorgulamadan kasıt herhangi bir sigortalı işte çalışmayan veya part time çalıştığı halde prim tamamlaması gereken kişilerin SGK kurumuna olan prim borçlarıdır.

Sağlık hizmetlerinden tam anlamıyla faydalanmak için GSS prim borcu tutarlarını ödemek durumundadırlar. Gelirleri asgari ücretin 3/1 oranından daha düşük olan kişilerin GSS primlerini devlet ödemektedir. Genel Sağlık Sigortası primleri kişilerin kendi gelir beyanlarını yaptıkları gelir testi sonuçlarına göre belirlenmektedir. Bu test sonucunda hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için aylık ne kadar prim ödemeleri gerektiği ortaya çıkmaktadır.