GSS prim borcu olanlara büyük müjde

GSS borcu olanlar, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ediyor. Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla 31 Aralık 2015 tarihine kadar GSS borcuna bakılmayacak.

Milyonlarca vatandaşın ortak sorunu GSS borcundan taksitle kurtulma imkanı sağlayan yapılandırma 30 Eylül günü sonlandırıldı. Binlerce kişi bu yapılandırma sayesinde Genel Sağlık Sigortası borcundan kurtulurken, birçok kişi farklı sebeplerle bu avantajı da değerlendiremedi. Bazı vatandaşlar, GSS borcu için tanınan ek süreden haberdar olmadığı için mağdur olurken, bazıları işsizlikten dem vurdu. Genel Sağlık Sigortası borçlarının devam ediyor olması, kafaları karıştırdı. Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan Bağ-Kurlu ve gelir testi yaptırmış ya da yaptırmamış vatandaşlar, , devlet hastanelerinden sağlık hizmeti alıp alamayacağını merak eder oldu. Konuya açıklama, sağlandı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'dan geldi.

Reklam
Reklam

Bakanlar Kurulu kararıyla, prim borcu olan Bağ-Kurlularla, gelir testi yaptıran ya da yaptırmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, GSS borcu olup olmadığına bakılmaksızın, devlet hastanelerinde ücret ödemeden sağlık hizmeti alabilecek.

GSS BORCUNA BAKILMAYACAK

1 Ocak 2012'den itibaren çalışsın veya çalışmasın tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alındığını hatırlatan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bakanlar Kurulu kararı ile Bağ-Kurlu ve primini kendi ödemek durumunda olan vatandaşların GSS prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ve devlet üniversitelerinin hastanelerinden sağlık hizmeti alabilmeleri sağlandığını ifade etti.

SIKINTILAR YAŞANIYORDU

GSS primleri ödensin ya da ödenmesin devletin sağlık hizmetlerinden yararlanabildiğini belirten Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Prim borcu olan Bağkurlular ve gelir testi yaptıran ya da yaptırmayan yaklaşık 3 milyon kişiyi kapsıyor. Mevcut yasaya göre, primlerini kendisi ödeyen vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için gelir testi yaptırması gerekiyor."

Reklam
Reklam

KARAR GEÇİCİ

Kararın geçici bir çözüm olduğunu da sözlerine ekleyen Müezzinoğlu, kalıcı hale gelmesi için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişikliğe gidilmesi gerektiğine işaret etti. Bakan Müezzinoğlu, Vakıf üniversite hastaneleri ile özel sağlık tesislerinin ise bu kapsamın dışında kaldığını hatırlattı.

GSS BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIYOR?

GSS (Genel Sağlık Sigortası), tüm vatandaşların faydalanabildiği bir hizmet. Genel Sağlık Sigortasın'ın sunduğu hizmetleri değerlendirmek için tek yapılması gereken belirli bir oranda prim yatırmak. Ödenmeyen primlerin takibi için ise Genel Sağlık Sigortası borç sorgulama işlemi yapmak yeterli. Genen Sağlık Sigortası Borç Sorgulama işlemi www.turkiye.gov.tr sitesi üzerinden yapılabiliyor. GSS borç sorgulaması için herhangi bir PTT şubesinden E-Devlet şifresi edinilmesi ve sisteme şifre ile girilmesi gerekiyor. Devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra SGK Borç Dökümü sayfasından sayesinde tüm Genel Sağlık Sigortası durumu görüntülenebiliyor. Online GSS borç sorgulaması sayesinde vatandaşlar, Genel Sağlık Sigortasından toplam borcun ne kadar olduğu ve hangi tarihlerde yararlandığı gibi pek çok bilgiye kolayca ulaşabiliyor. GSS borç sorgulama işlemiyle geçmişe dair borçlar öğrenildiği gibi borçların ödemesi de yapılabiliyor.

Reklam
Reklam