GTO Başkanı Mehmet Aslan:

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, "Mali kuralın bir kez daha ancak başka bir yapı çerçevesinde" ele

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, "Mali kuralın bir kez daha ancak başka bir yapı çerçevesinde" ele alınmasını istedi.

GTO'dan yapılan açıklamaya göre, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan'ın konuk olarak katıldığı GTO ekim ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Zeki Yağcı başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda gündemdeki konular başta olmak üzere ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini açıklayan Mehmet Aslan, küresel ekonomideki daralmanın devam ettiğini, krizin gelişmekte olan ekonomilere zarar vermeye başladığını, ekonomide hızlı bir iyileşmenin beklenmediğine dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Bazı makro ekonomik rakamlardaki olumlu gelişmelere karşın, büyümenin yavaşladığını ve konulan hedeflerin gerisinde kalındığını, karşılıksız çek miktarının arttığını dile getiren Aslan, şöyle devam etti:

"Son dönemde ülkemiz ekonomisindeki gelişmelerin yurt dışındaki gelişmelere duyarlılığı had safhaya çıktı. Yine ülkemizin dış ticaretinde Avrupa Birliği'nin payı azalmaya devam ediyor. Avrupa'daki olumsuz durum şüphesiz ülkemizin ihracatını da olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzluk, yurt içinde üretilen mal miktarına yansıyarak ekonomik büyüme oranının düşük değerlerde kalmasına yol açıyor. Harcama kalemlerinde beklenenin üzerinde gerçekleşen miktarlar ve düşük büyüme performansının vergi gelirlerini baskılaması sonucu artan bütçe açığını kapatmak amacıyla geçtiğimiz ay bir dizi önlem alındı. Salt istikrar açısından bakıldığında bu önlemler dolaylı vergileri artırmaya dayanıyor. Eğer mali kural uygulaması mevcut olsaydı, büyümenin oranının oldukça düşük olduğu dönemde, büyüme dostu olmayan bu tür önlemler alınmasına gerek kalmayacaktı. Bu nedenle mali kural yeniden ele alınmalıdır."

Reklam
Reklam

-"Yavaşlama her alanda kendini hissettiriyor"

Aslan, ekonomide iç ve dış dinamiklere bağlı olarak artan belirsizlik ve azalan güvenin etkisiyle üretim, tüketim ve yatırımlarda frene basılması sonucunda yaşanan yavaşlamanın her alanda kendini hissettirdiğini savundu.

Düşük büyümenin yılın geriye kalanında ve 2013'ün ilk çeyreğinde de sürmesinin beklendiğini, bütçedeki bozulma dikkate alındığında para politikasının dışında ekonomi politikası tepkisinin şimdilik pek mümkün görünmediğini aktaran Aslan, şunları kaydetti:

"Mali kural, özünde düşük büyüme döneminde yurt içi talebi artırmak üzere bütçe açığına imkan tanıyan, buna karşılık, yüksek büyüme dönemlerinde bütçe fazlası verilerek düşük büyüme dönemlerindeki ek bütçe açığının telafi edilmesini ve böylelikle orta vadeli bir perspektifte bütçe disiplinini sağlayan bir uygulamadır. Büyüme oranının belirgin biçimde düşük olduğu dönemlerde iç talebi artırıcı önlemler alınması gerekirken, tersi yapılmıştır. Harcamalarda herhangi bir disiplin sağlanmadan, dolaylı vergilerle bütçe disiplini sağlanmaya çalışılmaktadır. Mali kural bir kez daha ama başka bir yapı çerçevesinde ele alınmalıdır. İç talebi artıcı önlemler alınması yanında yapısal reformlar tekrar ekonomi gündeminde başköşeye oturması gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz."

Reklam
Reklam

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan da toplantıda ajansın faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

Muhabir: Sevil Çelik

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz