GTO Yönetim Kurulu Başkanı Aslan:

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, "Ekonomide giderek kendini hissettiren yavaşlamanın yanında son dönemde artan terör olayları

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, "Ekonomide giderek kendini hissettiren yavaşlamanın yanında son dönemde artan terör olayları ve Suriye krizinin şiddetlenmesiyle bölgesel gerilimlerden dolayı ekonominin daha da olumsuz etkilenmesinden endişe duyuyoruz" dedi.

GTO'dan yapılan açıklamaya göre, Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Siraç Ekin ve İş Gücü Piyasası Analizi Kilit Uzmanı Hayati Körpe'nin konuk olarak katıldığı GTO Eylül ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Zeki Yağcı başkanlığında gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Toplantıda, gündemdeki konular başta olmak üzere ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaşan Aslan, son dönemde küresel ekonomiye ilişkin açıklanan öncü göstergelerin ekonomik aktivitede ivme kaybının sürdüğünü gösterdiğini ifade etti.

Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin yeni dönemde yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecek bir unsur olarak önemini koruduğunu dile getiren Aslan, şunları kaydetti:

"Avro bölgesi borç krizine ilişkin gelişmeler global ekonominin gündeminde yer almaya devam ediyor. Avro bölgesindeki bu gelişmelerden dolayı ticaret ve finansman kanallarıyla global ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemesine bağlı olarak birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede büyüme performansları beklentimizin altında kaldı. Avro bölgesinde talep koşullarının zayıf seyretmesi, bölgeye ihracat yapan birçok ülke ekonomilerinin de olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Küresel ekonomideki bu gelişmeler dikkate alınarak yılın geri kalan döneminde ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın devam edeceği tahmin ediliyor."

Reklam
Reklam

Aslan, ikinci çeyrek büyüme verilerinin açıklandığını ve geride kalan 6 ayda ekonomi açısından tabloyu artık net bir şekilde görebildiklerini ifade ederek, tablonun pek iç açıcı olmadığını savundu.

-Dış kaynaklı riskler

Aslan, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme ve sanayi üretim verilerinin, ekonomik büyüme hızında yavaşlama olduğunu teyit ettiğini dile getirdi. İç piyasanın uzun süredir sıkıntılı olduğunu, ikinci çeyrek büyüme verilerinin iç talepteki durgunluğun daha ciddi bir boyuta ulaştığını gösterdiğini belirten Aslan, "Mevcut durum itibariyle ekonomideki soğumanın öngörülenin ötesine gitmesi ihtimaline oldukça yakın bir çizgide duruyoruz. Bu çizgiden uzak durmak için yılın ikinci yarısında ekonominin daha hızlı bir seyirde akmasına ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisini baskı altında tutan dış kaynaklı riskler bulunduğunu, koşulların böyle devam etmesi halinde 2013'ün zor bir yıl olacağını dile getiren Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülke olarak lig atlamak istiyorsak ortalama yüzde 7, ekonominin iniş yıllarında ise yüzde 5 büyümek zorundayız. Ülkemiz büyüyen ve gelişmekte olan ülkelere ihracatını çoğaltmak için rekabet gücü kazanmalı. Büyümek için yerli, yeni tasarrufa ve iş gücüne katılımı artırmaya ihtiyacımız var. Büyümenin beklentilerin altında kalması yatırım talebinin geçen yılın aynı dönemine göre daralıyor olmasından kaynaklı bir durum."

Reklam
Reklam

Ekonomide giderek kendini hissettiren yavaşlamaya karşı bir dizi ek tedbirlerin alınması gerektiğini, zaman geçirilmeden ek tedbirler alınmazsa üçüncü çeyreğin ikinci çeyrekten kötü olacağını savunan Aslan, "Türkiye'nin önceliği büyümemedir. Ekonomide giderek kendini hissettiren yavaşlamanın yanında son dönemde artan terör olayları ve Suriye krizinin şiddetlenmesiyle bölgesel gerilimlerden dolayı ekonominin daha da olumsuz etkilenmesinden endişe duyuyoruz" görüşlerini aktardı.

Toplantıda, İŞKUR İl Müdürü Ekin ve İş Gücü Piyasası Analizi Kilit Uzmanı Körpe, "Türkiye'de Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Teknik Desteği" kapsamında "İşgücü Piyasasına Girişte Kadınlar İçin Engeller ve Fırsatlar" konulu araştırma sonuçlarını meclis üyeleriyle paylaştı.

Toplantıda ayrıca, GTO MEKSA Mesleki Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen sigortacılık eğitimini başarıyla tamamlayan 18 kursiyere GTO, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ve MEKSA Vakfı onaylı sertifikaları verildi.

Muhabir: Zerin Özdilek / Sevil Çelik

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: