Gto'dan 'ingiltere Tanıtım Ve İşbirliği Toplantısı'

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), üye firmaların dış pazarlara açılımını kolaylaştırmak ve başta AB ülkeleri olmak...

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), üye firmaların dış pazarlara açılımını kolaylaştırmak ve başta AB ülkeleri olmak üzere dünyanın farklı ülkelerindeki yatırım ve işbirliği olanakları hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla düzenlediği, "Ülke Tanıtım Günleri" toplantılarını İngiltere ile sürdürdü.

GTO tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında düzenlenen 'İngiltere Tanıtım ve İşbirliği Toplantısı', GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası Başkanı Jonathan Beard ve İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner’in katılımıyla GTO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, İngiltere ile Türkiye arasında 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu ve Türkiye lehine bir tablonun seyrettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

“İngiltere gibi gelişmiş bir ülke ile böyle bir ticari tablo Türkiye için çok önemli” diyen Aslan, şunları kaydetti:

“Ama bundan daha öte bir şey var. İngiltere'nin Türkiye ile ticaretini geliştirme noktasındaki isteği. Bunun elbette birçok sebebi var. Bana göre en önemlisi; İngilizlerin Türkiye'nin bölgedeki ticari potansiyelinin ve gelecekte önünün açık olmasının farkına varmasıdır. İngilizlerin çağın gelişimini nasıl takip ettikleri ve gelecekle ilgili öngörülerinin ne kadar gerçekçi olduğunun birçok somut örneği var tarihte. Yani Türkiye'yi tercih etmeleri bana göre gelecekle ilgili öngörülerinden kaynaklanıyor. Türkiye, 75 milyonluk bir nüfus ve yaklaşık 3-4 bin yıllık bir devlet deneyimi olan ülke. Ayrıca jeopolitik durumu, Müslüman ve tümüyle demokrasi ile idare edilen bir ülkeyiz. Yine bölgedeki diğer ülkelere rol model olma potansiyeline sahibiz. Bunlar İngiltere'nin Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmek istemesi bakımından önemli faktörler. Tüm bunların yanında Avrupa’da yaşanan ekonomik ve Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerle olan yakın ilişkilerini yan yana koyduğunuzda, İngiltere'nin Türklerle iş yapmak istemesinin nedeni daha iyi anlaşılacaktır. İngilizlerin bu tabloyu görmemiş olması söz konusu bile olamaz. İngilizler akıllı insanlar. Dolayısıyla doğru tercihte bulunuyorlar. İngiltere'nin Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmek istemesi, her iki ülke için de çok önemli. Onun için iki ülke arasındaki ticaret hacmini çok daha ileriye taşımak için birlikte çalışmalar yürütmeliyiz.”

Reklam
Reklam

AB TEŞEKKÜRÜ

GTO Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye'nin AB’ye tam üyeliğiyle ilgili İngiltere'nin verdiği desteğe de teşekkür ederek, sözlerini şöyle tamamladı: "Sayın Başkonsolosumuz nezdinde İngiliz hükümetine ve İngiliz halkına teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin tam üye olduğu bir AB; hem ekonomik, hem siyasi, hem de sosyal anlamda çok daha güçlü hale gelecektir. Buna hiç şüphe yok. Dolayısıyla İngiltere'nin bunu görmesi ve Türkiye'yi AB üyeliği konusunda desteklemesi de yine İngilizlerin geleceği görme yetileriyle doğrudan bağlantılı diye düşünüyorum. Onun için de çok doğru bir yaklaşım içerisindeler. Ayrıca Gaziantep, Türkiye içerisinde hem sanayide, hem ticarette, tüm Ortadoğu'nun bir numaralı şehri olma pozisyonunu koruyor ve giderek geliştiriyor. Yeni gelişen pazarlara yönelik Gaziantep’in sergilediği açılım, Türkiye'nin de önünü açıyor. Bu bağlamda Gaziantep ile ilişkileri arttırmak da İngilizler için son derece isabetli bir tercih olacaktır."

“İNGİLİZ İŞ ADAMLARI SİZLERLE MUTLAKA TANIŞMALI”

Reklam
Reklam

İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner de konuşmasında, 6 aydır Türkiye’de olduğunu ve şu anda Türkiye ile İngiltere arasında yatırım ve ticareti arttırma görevinde olduğunu belirtti. Turner, İngiltere hükümetinin Türkiye’ye özel bir ilgi duyduğunu ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çalışma yürüttüklerini dile getirerek, "Türkiye’ye olan ilgimizin iki önemli nedeni var. İlki, Türkiye’nin 75 milyonluk nüfusu ile iyi bir pazar oluşu ve ekonomisi, ikincisi ise jeopolitik konumu" dedi.

Türkiye’nin bölgesinde büyük, zengin, demokratik bir Müslüman ülke olmasını önemsediklerini ifade eden Turner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, Avrupa’nın en doğusunda, ortamı stabil tutmakta önemli bir rol oynuyor. Ayrıca Türkiye, Müslüman ve demokratik olmanın çelişkili bir durum olmadığını gösteren önemli bir örnek durumunda. Türkiye demokratik olan ve ekonomik olarak büyüyebilen bir Müslüman ülke olduğunu gösterdi. Türkiye ile çalışma isteğimizin sebeplerimizin başında bu özelliği geliyor. Gaziantep’e baktığımızda sınıra yakınlığı ile önemli bir konumda. Biz, şirketlerimize nereye gitmeleri ve yatırım yapmaları gerektiğini tabii ki söylemiyoruz. Bu konuda kararlarını kendileri veriyorlar. Biz kendilerine gerekli açıklamaları yapıyoruz, cesaretlendiriyoruz ama paralarını nereye yatıracaklarına tabii ki kendileri karar veriyorlar. Ben iş adamlarımızın sizlerle tanışmalarını çok istiyorum. Bugün gerçekleştirdiğimiz ziyaretin tekrarını, çok daha fazla İngiliz iş adamıyla yapmak istiyoruz."

Reklam
Reklam

"İNGİLİZ İŞ ADAMLARI ZAMAN KAYBETMEDEN TÜRKİYE’YE GELMELİ"

İngiliz Ticaret Odası Başkanı Jonathan Beard ise konuşmasında, Gaziantep'e ilk kez 1976 yılında geldiğini anımsattı. Gaziantep'te o yıllarda bugünkü sanayinin olmadığına işaret eden Beard, "Bizlerin bugün Gaziantep'e gelişimizin tabii ki bir sebebi var. Türkiye’de insanlar haftada 55 saat çalışırken, Avrupa’da insanlar haftada 44 saat çalışıyor. Tabii ki sanayiniz çok büyük olacak; gelişip, büyüyeceksiniz. Genç nüfusunuz ve çalışma isteği var. Herkes çalışıp, üretmek istiyor. Bunlar çok önemli. Bizim Avrupa’da maalesef genç nüfus yok. İşte sizler böylesine özel bir karaktere sahipsiniz. İngiltere ile Türkiye arasında hakikaten çok ciddi bir ticaret ve iş potansiyeli var ve bu gittikçe artıyor. Bugün Türkiye’de 2 bin 500 şirket var. Başbakanımız Türkiye’ye geldiğinde bunun 5 yıl içerisinde yüzde 100 artacağını söylemişti. Demek ki, İngiliz sanayicisi, iş adamı ve tüccarı kendisine ortak arıyor. Bana göre İngilizler ticari partnerlerini başka adreslerde aramamalı ve daha fazla zaman geçirmeden Türkiye’ye gelmeli" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından katılımcılara, konsolosluk görevlileri tarafından İngiltere'deki yatırım ve işbirliği olanakları hakkında bilgiler verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: