Guantanamo mahkumlarının kimlikleri

San Juan (AA) - ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, terör zanlısı olduğu gerekçesiyle Guantanamo Cezaevi'nde tutulanların listesini açıkladı.

Bilgi Bağımsızlığı davası çerçevesinde, yargıcın talimatı üzerine yayımlanan liste, Guantanamo'da tutulan 41 ülkeden 558 terör zanlısının ismini içeriyor.

ABD'nin, 11 Eylül saldırılarından sonra terörizme karşı giriştiği mücadelede ele geçirilen ilk zanlılardan oluşan ve düşman savaşçı olarak tanımlananların büyük bölümü yaklaşık 4 yıldır, yargı önüne çıkarılmadan Guantanamo Cezaevi'nde tutuluyor.

Reklam
Reklam

Listede yer alan isimler arasında, Afganistan'daki ABD ve koalisyon askerlerine karşı savaşmakla suçlananların yanısıra, 11 Eylül saldırılarına karışanlar da bulunuyor.

Listeye göre Guantanamo'da en çok Suudi zanlılar bulunuyor. Bu ülkeden 132, Afganistan'dan 125, Yemen'den de 107 kişi yargı gününü veya salıverilmeyi bekliyor.

Listenin açıklanmasının, Guantanamo hakkında daha fazla bilgiye gereksinim duyan tutuklu avukatlarının ve insan hakları gruplarının çalışmalarına yardımcı olacağı yorumu yapılıyor.