Guantanamo tutuklusu işkenceyi anlattı

LONDRA (İHA) - ABD'nin terör şüphelilerini tuttuğu Guantanamo'da 4 yıl tutuklu kalan Binyan Muhammed (30), Amerika'yı, İngiliz istihbaratı ile anlaşarak kendisine "Ortaçağ" işkencesi yapmakla suçladı.

İngiliz hükümetinin geçtiğimiz hafta yaptığı talep üzerine serbest bırakılan Muhammed bugün Londra'ya döndü. İngiltere'de ikamet eden Etiyopya vatandaşı Muhammed, fiziksel ve zihinsel olarak medyanın karşısına geçecek durumda olmadığını kaydetti.
Londra'ya gelişinden önce avukatı aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Muhammed, 2002'de tutuklanmasından sonra yaşadıklarını, asla hayal edemeyeceği "en korkunç kabuslar" şeklinde niteledi.

Reklam
Reklam

2002 yılında Pakistan'ı ziyareti sırasında tutuklanan ve 4 ay sonra Amerikan güçlerince Fas'a götürülen Muhammed, Guantanamo'ya götürüldüğü 2004 yılına kadar "işkenceye" maruz kaldığını belirtti. Muhammed, "Bir işkence kurbanı olacağımı asla hayal bile edemezdim. Kaçırıldım, bir ülkeden başka bir ülkeye nakledildim. ABD hükümeti tarafından planlanan Ortaçağ usulleriyle işkenceye uğradım" dedi.

Pakistan'da tutuklu bulunduğu sırada, bir İngiliz ajanın gözetiminde Pakistan istihbarat yetkilileri tarafından sorgulandığını söyleyen Muhammed, 2002'de CIA'ye ait bir uçakla Fas'a götürüldüğünü ve 2004 yılı Eylül ayında Guantanamo'ya varıncaya kadar burada sürekli işkence ve tacize maruz kaldığını dile getirdi.
Muhammed, "Fas'ta, bana işkence yapan insanların, belge ve soruları İngiliz istihbaratından aldığını anladığımda hayatım tümüyle karardı. Pakistan'da İngiliz istihbarat elemanlarıyla görüşmüştüm. Onlara karşı gayet samimi oldum. Onların beni kurtarmaya gelen insanlar olduğunu düşünüyordum. Ancak bunların bana işkence edenlerle işbirliği yaptığını sonradan farkettim" dedi.

Reklam
Reklam

Bu arada İngiliz Başsavcı, Muhammed'in açıklamalarına ilişkin yeterli kanıt bulunması halinde İngiliz hükümeti ve istihbaratı aleyhine bir soruşturma başlatılabileceğini ifade etti.
Muhammed'in avukatı da, İngiliz hükümeti aleyhine dava açmanın ihtimal dahilinde olduğunu vurguladı. İnsan hakları grupları ise konuya ilişkin kamu soruşturması başlatılması çağrısında bulundu.

İngiltere'den ayrıldığında ülkede yasal oturma izni bulunan Muhammed'in, daha önceki haklarına sahip olması bekleniyor. Avukatı Clive Stafford Smith, Muhammed'in İngiliz yetkililer tarafından sorgulanabileceğini kaydetti.
İngiliz polisi, Muhammed'in Londra'ya dönüşü sonrasında, kontrolden geçirildiğini ve terörle mücadele yasaları çerçevesinde gözaltına alındığını ancak tutuklanmadığını söyledi.

Pakistan'da hakkında herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltına alınan Muhammed, Guantanamo'da kaldığı 4yıl boyunca mahkemeye çıkarılmadı. Guantanamo'da hala 200'den fazla mahkumun bulunduğu belirtiliyor.