Guantanamo'da kurulan mahkeme karara vardı

Guantanamo - Küba'daki Guantanamo Askeri Üssü'nde kurulan savaş suçları mahkemesinin jürisi, El Kaide örgütünün lideri Usame Bin Ladin'in şoförü hakkında karara vardı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından seçilen 6 subaydan oluşan jüri, Yemenli şoför Selim Hamdan'ı, terörizme destek vermekten suçlu bulurken, sanık, El Kaide ile birlikte savaş suçu işlemek için komplo kurmak suçlamasından beraat etti.

Jüri, kararı 10 gün süren yargılama sürecinin sonunda verirken, mahkemenin hakimi, Hamdan'a bugün ilerleyen saatlerde yapılacak duruşmada verilecek cezanın kararlaştırılacağını açıkladı.

Reklam
Reklam

Hakkında müebbet hapis istenen Selim Hamdan, jürinin kararının okunmasının ardından başı ellerinin arasında gözyaşlarına boğulurken, savunma avukatları, mahkemenin kurallarının, mahkumiyetlere varılması için tasarlanmış göründüğünü söylediler.

Bu ilk karar, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, Guantanamo'da tutulan terör sanıklarının yargılanması için kurduğu sistem için de ilk deneme niteliği taşıyor.

Savcı, Hamdan'ı, "terörist lider Bin Ladin'e destek vererek, 11 Eylül terör eyleminin düzenlenebilmiş olmasına katkı sunmakla" suçluyordu. Ancak savunma, Hamdan'ın alt düzeyde bir yardımcı olduğunu ve El Kaide'nin ABD'ye karşı tertiplerinde asla yer almadığını belirtiyordu.

Selim Hamdan, 2001 yılı kasım ayında Afganistan'ın güneyinde yakalanmış ve 2002 yılı mayıs ayında Guantanamo'ya gönderilmişti.