Guantanamo'daki sorgulama yöntemleri

ABD'nin Küba'daki deniz üssü Guantanamo'da, bir Suudi mahpusun sorgulanması için kullanılan yöntemler ayrıntılarıyla açığa çıktı.

Time dergisinin yarın piyasaya çıkacak sayısında, Amerikalıların 11 Eylül saldırılarının olası "20. hava korsanı" olduğuna inandıkları ve Afganistan'da tutuklanan Muhammed El Kahtani'nin sorgu yöntemlerinin yer aldığı zabıtlar yer alıyor.

Dergi, 84 sayfalık bu zabıtlarda, Kahtani'nin Kasım 2002 ile Ocak 2003 arasındaki 50 günlük sorgulamasının ayrıntılarının yer aldığını belirterek, Suudi tutukludan, "köpek gibi havlaması ve teröristlerin fotoğraflarının önünde domuz gibi hırlamasının" istendiği yazıyor.

Reklam
Reklam

Dergide, en uzun süreli sorgulardan birisine maruz kalan Suudi tutuklu uyukladığında, Amerikalı askerlerin kafasından aşağı su döktüklerini veya pop yıldızı Christina Aguilera'nın şarkılarının dinletildiğini belirtiliyor. Time dergisi, kafası ve sakalları tıraş edilen Kahtani'nin, 11 Eylül kurbanlarının resimleri, Amerikan bayrakları ve kırmızı ışıklar bulunan yeni bir sorgu odasına alınarak burada Amerikan ulusal marşını ayakta dinlemeye zorlandığını yazıyor.

Kısaca "Gitmo" denilen Guantanamo'daki sorgu tekniklerinin, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından da onaylandığını belirtiliyor.