Guardian'dan Türkiye-Suriye yorumu

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik son açıklamaları “ultimatom” olarak değerlendirildi.

The Guardian gazetesi, Türk hükümetinin sınırda “tampon bölge” oluşturulacağı savlarını reddetse de yetkililer ve ordu liderliğinin Suriye krizine ilişkin “planlar” hazırladıklarını iddia etti.

İngiliz The Guardian gazetesi, Suriye rejiminin, Türkiye ve bölge ülkelerinin çağrılarına rağmen Lazkiye’ye saldırılarını sürdürdüğüne dikkat çektiği haberinde şiddetin, komşu Türkiye tarafından kınama yapılmasına yol açtığını belirtti. Türkiye’nin Pazartesi günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a “ultimatom” anlamına gelen bir uyarı yaptığını ancak çağrısı yanıtsız kalması halinde ne gibi tepki verileceğini açıklamadığını kaydeden gazete şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Türk hükümeti Salı günü Kuzey Suriye ile sınırında bir tampon bölge kuracağını yalanladı. Ancak yetkililer ve ordu liderleri, beş ayı aşkın bir süreden sonra azalacağı yönündeki hiçbir sinyal vermeyen Suriye’deki krizin çözülmesine yönelik planlar hazırlıyorlar.”

The Guardian, “İki devlet arasındaki çatlağın suyun üstüne çıktığı son haftalara kadar Esad rejiminin müttefiki olan Ankara’nın, Suriye’nin, halk ayaklamalarına verdiği tepki konusunda “‘son sözleri’ söylediğini” yazdı.

Gazete ayrıca Türkiye’nin pozisyonundaki “sertleşme”nin ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Esad ve rejimin kilit şahsiyetlerine karşı yeni yaptırımlar için çaba gösterdiğine, bölgede Suriye’yi eleştirenleri söylemlerini hızlandırmaya çağırdığına dikkat çekti.

ANKA