Guatrın Ana Sebebi Iyot Eksikliği Ve Genetik Faktörler

Bitlis Devlet Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. M. Tolga Kafadar, guatrın iyot eksikliğinden...

Bitlis Devlet Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. M. Tolga Kafadar, guatrın iyot eksikliğinden veya genetik faktörlerden kaynaklandığını ifade etti.

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. M. Tolga Kafadar, hastanede çalıştığı 2 yıllık süre zarfında binlerce guatr vakasıyla karşılaştığını belirterek, Karadeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu Bölgesi'nin ve Kastamonu, Isparta, Burdur, Bitlis illerinin guatr hastalığının en çok görüldüğü endemik bölgeler olduğuna dikkati çekti.

Guatr vakalarının çok görülmesinde, iyot eksikliği ve genetik faktörlerin etkili olduğunu söyleyen Kafadar, hastaneye başvuran guatr hastaları için, genel cerrahi, dahiliye, radyoloji, biyokimya, patoloji, kulak burun boğaz ve anestezi uzmanlarının ekip çalışması yaptığını kaydetti. Kafadar, hastanenin tüm imkanlarını kullanarak, guatr hastalarının erken teşhis ve tedavisi için çaba gösterdiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Hastalara, ilaç ve cerrahi tedaviler uyguladıklarını anlatan Başhekim Tolga Kafadar, hastaların sağlığına erken kavuşmaları konusunda çaba sarf ettiklerini ifade etti. Guatr hastalığında erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu ve bu hastalığının genellikle Genetik faktörlerden dolayı görüldüğü anlatan Kafadar, aile fertlerinin birinde guatr olması halinde, diğer nesillerde guatr görülme riskini arttırdığını ifade etti.

Boynun ön kısmında bulunan tiroid bezinin iltihap ve kanser dışındaki bir sebeple büyümesine guatr dediklerini belirten Kafadar, şöyle konuştu:"Guatr iyot eksikliğinden veya genetik faktörlerden kaynaklanır. Tiroid bezi iki parçalı, küçük bir iç salgı bezidir. Salgıladığı hormonla vücudumuzun çalışma hızını belirler. Ürettiği hormon azalırsa, vücudumuzun çalışma hızı düşer, fazla hormon salgılarsa vücudumuzun çalışma hızı artar. Genetik faktörlerden dolayı, guatr daha çok kadınlarda görülüyor. Aile fertlerinin birinde guatr olması halinde, diğer nesillerde guatr görülme riski artar. Guatrda erken teşhis çok önemlidir. Geç kalınması durumunda hastalık ilerler, tedavi zorlaşır ve vücutta yaptığı hasar artar. Guatr tedavisinde hastalığın tipine göre farklı seçenekler bulunuyor. Guatrda, ilaç, cerrahi veya radyoaktif iyot tedavisine kadar, farklı tedavi yöntemleri uygulanabiliyor."

Reklam
Reklam

Kırsal kesimde genelde kaya tuzu kullanıldığını ve bunun yanlış bir tercih olduğunu ifade eden Kafadar, iyotlu tuz kullanılması gerektiğini kaydetti. İyotlu tuz kullanırken bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan Kafadar, "İyotlu tuz alırken, tuz paketinin güneşe maruz kalmamasına, tuz paketinin koyu renkli olmasına ve imal tarihinden itibaren yaklaşık 6 aydan fazla süre geçmemesine dikkat edilmeli." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: