PKK terör örgütüne ait sığınaklarda son iki ayda yapılan aramalarda toplam 692,5 bin kilogram amonyum nitrat yani gübre ele geçirildi.
Örgütün özellikle büyük kentlerde düzenlediği bombalı saldırılarda kullandığı amonyum nitrat, kullanılan bombanın tesirini arttırıyor ve bombanın yarattığı etkiden daha büyük facialara neden oluyor.
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki verilere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, 1 Ocak 2008 – 29 Şubat 2008 tarihleri arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaptığı arazi arama – tarama operasyonları sırasında toplam 692,5 bin kilogram nitrat ele geçirdi. Geçtiğimiz yıl yapılan arama – tarama çalışmaları sırasında 1192,5 kilogram gübre bomba ele geçirilirken, bu yılın sadece ilk iki ayında 692,5 bin kilogram amonyum nitrat ele geçirilmesi dikkat çekti. Bu durum örgütün son operasyonlar sonrasında büyük kentlerde olası saldırı girişimlerinde bulunabileceği ihtimalini de ortaya çıkardı.
2003 yılında İstanbul'da İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bankın bombalanmasında amonyum nitrat yoğun olarak kullanılırken, 11 Eylül 2007'de Ankara'da bir otoparkta minibüs içerisinde patlatılmaya hazır 500 kilogram amonyum nitrat ele geçirilmiş ve muhtemel bir facia önlenmişti. Ayrıca bu yılın başında 8 kişinin yaşamını yitirdiği Diyarbakır saldırısında da bombanın etkisini arttırmak amacıyla amonyum nitrat kullanılmıştı.
-GENELKURMAY: ORAN DÜŞÜRÜLMELİ-
Genelkurmay Başkanlığı, gübrelerde kullanılan azot oranının bomba yapımında kullanıldığı için yüzde 34'ten, Avrupa Birliği standardı olan yüzde 26-28'e indirilmesini istiyor. Tarım Bakanlığı'nın ise gübredeki azot oranının düşürülmesine Türkiye'de toprağın yüzde 32-34 oranında azotlu gübre istediği ve oranın yüzde 26-28 seviyesine çekilmesinin çiftçilerin maliyetini ve toprağın tuzluluk oranını arttıracağı gerekçesi ile karşı çıktığı öğrenildi. Tarım Bakanlığı'nın "amonyum nitrattaki azot oranının düşürülmesi yerine gübre tüketiminin denetlenmesini" savunduğu bildiriliyor. Konuya çözüm bulunması için Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Tarım, Sanayi Bakanlıkları; Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü arasında çalışmaların sürdüğü öğrenildi.
-ORAN, EL YAPIMI PATLAYICILARLA MÜCADELE İÇİN ÖNEMLİ-
Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ, 27 Haziran 2007 günü el yapımı patlayıcılarla ilgili açıklama yaparken amonyum nitrattaki azot oranı ile ilgili olarak, "Yurt içinde el yapımı patlayıcı madde hazırlanmasında büyük ölçüde amonyum nitrat gübresinden yararlanılıyor. Bu gübrelerin ihtiva ettiği anot oranının 1989 yılından sonra yüzde 26'dan yüzde 34'e yükseltilmesi ve bu gübrelerin dağıtımının kontrole tabi tutulmamasıdır. Bu oran AB'de yüzde 28'dir. Bizim isteğimiz bu oranın yüzde 26-28'e düşürülmesidir. El yapımı patlayıcılarla mücadele açısından bu bizim için çok önemli" demişti.
ANKA