Güçlü: Ateşkes Olacak Gibi, Diyarbakır'da Nevruz Kutlamasında Olay Beklemiyorum

Kürt siyasetçi İbrahim Güçlü, BDP'nin 3. heyetinin İmralı'dan dönmesinden sonra yaptığı açıklamalara bağlı olarak, Diyarbakır'daki...

Kürt siyasetçi İbrahim Güçlü, BDP'nin 3. heyetinin İmralı'dan dönmesinden sonra yaptığı açıklamalara bağlı olarak, Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında olay çıkmasını beklemediğini söyledi.

Nevruz'da, PKK'nın Türkiye sınırları dışına çekilmesi yönünde mesajların verilmesini beklediğini dile getiren Güçlü, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, İmralı dönüşündeki açıklamasına işaret ederek, "Dünkü açıklamalar bunu gösterdi ki Nevruz günü Diyarbakır’da ateşkes ilan edilecektir." dedi.

Demirtaş'ın, İmralı dönüşünde yaptığı açıklamanın, görüşmeleri, PKK parlamento çizgisine taşıdığını belirten Güçlü, "Bu, biraz görüşmeleri, hükümetle PKK görüşmeleri olmasından çıkarıp, parlamento görüşmeleri haline getirmiş olur ki burada CHP ve MHP’nin tutumları çok önemli olmaya başlayacaktır. CHP ve MHP’nin bu olay karşısındaki tutumu bilindiğine göre, birazcık problemli sorunlu bir durum olduğu ortaya çıkıyor." dedi.

Reklam
Reklam

Kürt siyasetçi Güçlü, 21 Mart’ta Diyarbakır’da kutlanacak olan Nevruz kutlamalarını ve verilmesi beklenen mesajları Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi. Bu yılki Nevruz'da ‘Bir provokasyon olabilir mi’ endişesi olduğunu, ancak BDP heyetinin dün İmralı’da Öcalan’la görüşmesinin ardından, Nevruz'da provokasyonların olamayacağı gibi bir durumun netleşmeye başladığını ifade eden Güçlü, bu gelişmelerin ardından, Diyarbakır’da çok büyük bir olay beklemediğini vurguladı. Güçlü, şöyle dedi: “Şu anda, çünkü denilebilir ki uzun bir dönemdir PKK’nın silahsızlandırılması konusunda Öcalan’la Kandil arasında ciddi problemler vardı. Hem ateşkesin şartları konusunda hem silahlı güçlerin Türkiye sınırları dışına çıkması ve silahsızlanma konusunda. Ama görünen o ki ateşkes konusunda ve Türkiye sınırları dışına çıkma konusunda bir uzlaşma sağlanmış durumda. Dünkü açıklamalar bunu gösterdi ki Nevruz günü Diyarbakır’da ateşkes ilan edilecektir.”

"GÖRÜŞMELER, PKK-HÜKÜMET GÖRÜŞMESİNDEN PARLAMENTO GÖRÜŞMESİNE DÖNDÜ"

Reklam
Reklam

BDP heyetinin, 3. kez Öcalan’la görüşmesinin ardından, Selahattin Demirtaş’ın, Öcalan’ın mektubunda, ‘Bütün bunların pratikleşmesi için yüce bir iradeyi temsil eden parlamentonun ve siyasi partilerin sunacağı desteği çok değerli buluyorum’ ifadesini de değerlendiren Güçlü, şöyle devam etti: “Ama silahların geri çekilmesi konusunda Öcalan’ın ileri sürdüğü yeni şartlar var mı? Dünkü şart biraz zor bir şart ileri sürdü. Parlamentonun karar alması konusunda bir şart ileri sürdü. Bu biraz görüşmeleri hükümetle PKK görüşmeleri olmasından çıkarıp parlamento görüşmeleri haline getirmiş olur ki burada CHP ve MHP’nin tutumları çok önemli olmaya başlayacaktır. CHP ve MHP’nin bu olay karşısındaki tutumu bilindiğine göre birazcık problemli sorunlu bir durum olduğu ortaya çıkıyor. Asıl sorun da denilebilir ki silahların bırakılmasına ilişkindir.”

"PKK'NIN SİLAH BIRAKMASI KONUSUNDA İYİMSER OLMAMAK GEREKİYOR"

PKK’nın prangaları olduğunu dile getiren Güçlü, Öcalan tarafından silahlı grupların Türkiye sınırları dışına çıkması ilan edilmesi durumunda PKK’nın tümden silah bırakması konusunda iyimser olmamak gerektiğinin altını çizdi. ‘Beklenti içinde olmak gerekir’ diyen Güçlü, “Çünkü PKK’nın kendi prangaları var. Silahla bir imtiyaz sağlanmış durumdadır. İttifakçı güçlerin Türkiye’ye karşı PKK’dan vazgeçmiş değildir. İran, Irak, Suriye vazgeçmiş değil. PKK, silah bırakması halinde kendi varlığına son verileceğini düşünüyor ama açık bir şey var ki PKK’nın silahsızlandırılmasını en fazla Kürtlerin yararına olacaktır.” dedi.

Reklam
Reklam

"PKK SİLAH BIRAKIRSA NEVRUZ HALK ŞÖLENİNE DÖNECEK"

Güçlü, ayrıca, Kürtlerin bu Nevruz'u çok seveceklerini ifade ederek, “Çünkü geçmişten bugüne kadar yapılmış olan bütün Nevruzlar bir halk şöleni değil PKK şöleniydi.” ifadelerini kullandı. Güçlü, Nevruz'un, PKK’nın silah bırakmasıyla halk şölenine dönüşeceğini ifade ederek, “Ben bu Nevruz'un halk şöleni olacağını düşünüyorum ama yine bir PKK şöleni PKK’nın sloganlarının atıldığı PKK taraftarlarının, BDP’lilerin konuşmalar yaptığı bir Nevruz olmaya devam edecektir. PKK’nın silahlarını bırakmasından sonra bu şölen bir halk şölenine dönüşmeye başlayacaktır. Siyaset ve ilişkiler normalleşmeye başlayacaktır. Denilebilir ki siyasetin bloklaşması ve otoriter yapısı çözülmeye başlayacak. Bir çoğulculaşma süreci başlayacaktır. O bakımdan bu Nevruz'a böyle bakmak gereklidir. Öyle zannediyorum ki herhangi bir olay beklemiyorum. Beklenmemesi de gereklidir. Durum onu gösteriyor.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: