Güçlü Bağışıklık Diyeti

Diyetisyenimizin tavsiyeleri var

Havaların soğumasıyla birlikte savunma sistemimiz zayıflar.

Alkol, çevre kirliliği, stres, aşırı kafein, sigara, düzensiz beslenme de mevsimsel faktörlere eklenince yorgunluk, halsizlik, gribal enfeksiyonlar, konsantrasyon bozuklukları, adale ağrıları gibi pek çok farklı problemi görülür.

Bu problemlerden korunmak için A,C, E vitaminleri ve demir, çinko, krom, selenyum, iyot gibi minerallerin eksiksiz alınması büyük önem taşır.

Bu kışı sağlık ve keyifle atlatmak istiyorum diyorsanız pratik ve lezzetli beslenme önerilerine dikkat etmenizde fayda var.

Reklam
Reklam

Güçlü Bağışıklık Diyetinin Anahtar Noktaları

• Güçlü bağışıklık sistemi için güçlü bir kahvaltı şarttır. Kilit nokta kahvaltının sadece karbonhidrat ve şeker içeren besinlerden oluşmamasıdır. 1-2 fincan yeşilçay tahıllı ekmek, yarım yağlı peynir, doğal bal, zeytin, domates, biber, organik mevsim sebzeleri ve yumurta ile hastalıklardan korunabilirsiniz. Kolesterol probleminiz yoksa kahvaltıda mutlaka yumurta olsun.



• Lahana, greyfurt, mandalina, nar, kivi, portakal, karnabahar, roka, maydanoz, pırasa, ıspanak gibi farklı renk ve tatta mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeye özen gösterin. Unutmayın! Çeşitli beslenme, sağlıklı beslenmenin ilk anahtarıdır.
• Elinizin altında bulunan yiyecekleri doğru seçin. Masanızın çekmecesinde kuru erik, kuru kayısı, kuru vişne gibi kuru meyveler ile fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlere yer açın. Kuru kayısı + ceviz, kuru erik + badem iyi birer ara öğün alternatifi olacaktır.
• Haftada 2–3 kez balık tüketmeye özen gösterin. Balık, balık yağı ve cevizde bulunan omega-3 yağ asidi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli olduğunu anımsayın.
• Bağışıklık sistemi için önemli olan minerallerden birisi de çinkodur. Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, karaciğer, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler ile kuru baklagilleri sofranıza ekleyerek çinko alımınızı arttırtın.

• Güçlü bir bağışıklık sistemi için günde en az 2 porsiyon salata ve 2 porsiyon sebze yemeği tüketmelisiniz. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için salatanıza elma sirkesi, sarımsak ve maydanoz ekleyin.
• Alışveriş sepetinizden kola, gazoz, paket meyve sularını çıkartın. Kalitesiz kalori içeren bu içecekler yerine ayran, maden suyu, taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.
• Yaşınıza, boyunuza, kilonuza ve cinsiyetinize uygun olan gereksinmeleriniz öğrenin. Gereksinmeler ile yediklerinizi karşılaştırın. Yedikleriniz, gereksinmenizden fazla ise azaltma yoluna gidin.
• Soğuk kış günlerinde sıcacık bitki çaylarının gücünden yaralanın. Kuşburnu, ahududu, ıhlamur, adaçayı ve ekinezya çaylarını taze sıkılmış birkaç damla limon ile lezzetlendirerek tüketebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Unutmayın!

Kuşburnu, antioksidan ve antienflamatuardır. Ihlamur soğuk algınlığı şikayetlerini hafifletir. Ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Hastalıklardan korunmada rol alan beyaz dolaşım sistemi denilen lenfatik dolaşım sisteminin ana bileşeni sudur. Günde 8–12 bardak su içmeye özen gösterin. Su içmeyi unutuyorsanız her saat başı bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirerek su tüketiminizi arttırabilirsiniz.
• Yüksek protein diyeti, manken diyeti, yo-yo diyeti gibi vücudu strese sokan diyetlerden vazgeçerek yeterli ve dengeli beslenme ile kilo verirken sağlığınızı kazanmayı seçin.
GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN ÖRNEK DİYET LİSTESİ

Kahvaltı:
1 fincan yeşilçay
1 adet yumurta
5 zeytin
1 tatlı kaşığı bal
2 dilim tam tahıllı ekmek
Sınırsız renkli biber, yeşillik
Ara: 1 orta boy nar
8 tane fındık

Öğle: 8 yemek kaşığı sebze yemeği(1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığı yağ ile)
Sınırsız mevsim salata
1 kâse yarım yağlı yoğurt
1 dilim tam tahıllı ekmek

Reklam
Reklam

Ara: 1 fincan ekinezya çayı + 1 adet greyfurt + 5 badem

Akşam: 1 porsiyon ızgara balık,
Sınırsız mevsim salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı bol limon ile),
1 dilim tam buğday ekmeği

Ara: 1 bardak kefir
1 adet kivi

Not: Beslenme listesi planlanırken, bireyin hastalığı, kilosu, yaşı ve bireysel ihtiyaçlarına göre besin tüketimi kişiye özel ayarlanmalıdır. Bu liste bireyin herhangi bir sağlık problemi olmadığı varsayılarak hazırlanmış ve sadece örnek oluşturması bakımından verilmiştir.

DİYETİSYEN DERYA ZÜNBÜLCAN