"Güdümlü" Proje Edirne'nin Çehresini Değiştirecek

EDİRNE (AA) - Trakya Kalkınma Ajansı'nca uygulanacak "Tunca Nehri" projesi, taşkınlarla gündeme gelen nehrin kötü imajını silecek.

Trakya Kalkınma Ajansı'nca uygulanacak "Tunca Nehri" projesi, taşkınlarla gündeme gelen nehrin kötü imajını silecek. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, düzenlediği basın toplantısında, Tunca Nehri üzerinde Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Edirne Ticaret Borsası işbirliğinde nehir ve nehir çevresi düzenleme çalışması yapılacağını söyledi. Projeyle, Tunca Nehri’nin akış hızının ve debisinin kontrol edilerek, nehir ve çevresinin turizm faaliyetleri açısından etkin kullanımının amaçlandığını ifade eden Şahin, ayrıca oluşturulacak şişme bent ile elektrik üretimi de sağlanacağını belirtti. Projenin, 5 milyon lirası Trakya Kalkınma Ajansı'nca karşılanacak yaklaşık 12 milyon liralık bütçeli bir proje olduğunun altını çizen Şahin, şunları kaydetti: "Kalkınma ajanslarının iki tür projesi var. Birisi hibe projeleri, diğeri de güdümlü projeler. Edirne için üretilen güdümlü projemiz Tunca Nehri Projesi, Edirne'nin iktisadi ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak. Daha önce Meriç Nehri olarak düşünülmüştü ancak bütçesinin büyük olması nedeniyle Tunca Nehri projesi olarak revize ettik. 12 milyon bütçeli projenin yaklaşık 5 milyonunu ajansımız, geri kalanını valilik, belediye, ticaret ve sanayi odası, ticaret borsası karşılayacak." Yıl boyu düzensiz bir rejime sahip Tunca Nehri'nin debisinin bent aracılığıyla kanal oluşturularak sabitleneceğini ifade eden Şahin, "Tunca, debisi sabit olmayan bir nehir. 'Debisini nasıl sabitleriz?' diye düşündük. DSİ ile çalışmamızda 2-3 kilometrelik nehrin herhangi bir yerine bent yapılacak. Bu bent debiyi sabitleyecek ve kanal şeklinde yıl boyu nehir aynı seviyede akacak. Üzerinde su sporları yapılabilecek, gemi restoranlar dizayn edilecek, bu bent sayesinde oluşacak küçük barajdan ayrıca elektrik de üretilecek. Satılacak bu elektrik, o projenin de devamlı finansını sağlayacak. Nehrin çevresinde de rekreasyon alanları oluşturulacak" diye konuştu. Şahin, projede ilk kazmanın gelecek yıl başında vurulacağını ve en geç 2017'de projenin Edirnelilere armağan edileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: